Етерични масла – какво представляват и как действат?

Етеричните масла се използват често в нашето ежедневие, но не всеки познава тяхното полезно действие. Представляващи концентрирани екстракти от различни растения, те намират употреба в алтернативната медицина, ароматерапията и натуропатията.

Най-просто казано, всяко етерично масло съдържа не само аромата, но и ценните съединения, които има в растението, от което е извлечено.

Има няколко начина за производство на етерични масла:

 

  • Чрез дестилация с пара или вода

При този процес се пропуска вода или гореща пара през растенията, за да се извлекат основните съединения от растителната материя.

Извършва се механично пресоване или изстискване на растителна маса, при което се отделят сокове или етерични масла.

  • Чрез студено пресоване

Всеки производител решава какво количество от активните съединения да използва, като ги прибави към масло-носител, готово за употреба. Но ако то е получено при химически процеси, не може да се нарече истинско.

https://www.dnevnik.bg/blogosfera/article/415379

 

Каква е разликата между базови и етерични масла?

 

Етеричните масла се изпаряват, докато базовите са мазни. Те имат много по-малки молекули, което им позволява да се разпределят по-равномерно (а другите са с по-големи, достигащи само до втория слой на кожата). Измерват се в капки, а не в милилитри като другите.

<img decoding=
Източник: Pixabay

 

Как действат етеричните масла?

 

Вдишването на ароматите от етерични масла може да стимулира лимбичната система на организма, която е част от мозъка и има важна роля за емоциите, поведението, обонянието и дългосрочната памет на човек. По данни на Pub Med Central, тя участва активно във формирането на спомени и контролира функции като дишане, сърдечен ритъм и кръвно налягане.

Има над 90 вида етерични масла, които се използват предимно за ароматерапия. Но ползите им не свършват до там. Те са ефикасни за лечение на различни здравословни състояния.

Лавандуловото масло, например, облекчава стреса, а това от евкалипт действа добре на дихателните пътища и гони вирусите. Етеричното масло от иланг-иланг се препоръчва при инфекции, а етеричното масло от тамян е силен антидепресант и има положителен ефект при кожни проблеми. Други съдържат съставки за по-качествен сън, насърчават храносмилането, стимулират растежа на косата…

Как да използвате етерични масла?

<img decoding=

 

Чрез вдишване

Може да си направите ароматерапия и освежите въздуха у дома като разпръснете етеричното масло. Това може да стане чрез употребата на спрей, обикновена горелка със свещ или дифузер.

Чрез нанасяне върху кожата

Някои етерични масла се абсорбират от клетките на кожата, когато се прилагат локално. Може да добавите по няколко капки от тях към любимия козметичен продукт – крем, лосион и други. Най-добре е да не ги разреждате сами, а се консултирате с ароматерапевт.

Чрез вътрешен прием

Много етерични масла не могат да се поглъщат директно през устата, защото дразнят стомаха и предизвикат алергии поради синтетичните си съставки. Освен това причиняват дискомфорт в комбинация с някои лекарства.

Ако ползвате на 100% чисти био продукти (без други примеси, ботанически и биохимично сертифицирани) като тези на Pranarôm International, няма никакъв проблем, защото са дозирани и готови за употреба. Въпреки това разговорът с опитен специалист ще ви бъде полезен, за да знаете какво масло да закупите и за какъв период от време/как точно да го приемате.

<img loading=

Текстът има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Чететe още:

Дифузия на етерични масла – какво трябва да знаете?

Свети Валентин: С кое етерично масло да повишите романтиката?

Как да поддържаме имунитета силен?

Коронавирус: как можем да си помогнем с природни масла

Естествени решения за спасяване на кожни проблеми

5/5 - (14 votes)