Етерични масла – 5 начина на употреба

Етеричните масла са силно концентрирани екстракти от листата, цветовете и стъблата на растенията, които намират място във всяка семейна аптека. Те притежават широк спектър от лечебни и терапевтични свойства. Благодарение на своите антибактериални, антивирусни или противогъбични съставки, тези натурални продукти са подходящи за различните сезони от годината.

Етерични масла се използват от години, за да облекчат болката в тялото и помогнат при мигрена, ефикасни са при проблеми със съня, вируси или за да предотвратяват понижаване на имунитета. Също така етеричните масла могат да облекчат храносмилателни проблеми и такива с кожата. Но истината е, че хората ги свързват предимно с ароматерапия и не знаят как да се възползвта максимално от тях.

Етерични масла – как да ги употребявате?

<img decoding=
Източник: Pexels

Директно вдишване

Най-лесният начин е да отворите шишенце етерично масло и да вдишате от него дълбоко няколко пъти. Другият е да ползвате метода на пара, като за него ще ви трябва купа с гореща вода, в която да поставите няколко капки. Надвесвайки се над нея, ще усетите синергията на продукта, като за максимален ефект покрийте главата си с кърпа.

Сухо изпаряване

Тук може да ползвате памук или плат. Върху него капвате малко етерично масло и оставяте парчето в колата, спалнята или пък гардероба, за да може ароматът да се разпръсне естествено.

<img decoding=
Дифузер за етерични масла JOY

За дифузер

Етеричните масла се разпръскват лесно във въздуха. За целта ви е необходимо специално устройство – дифузер. Има няколко различни вида, но ние ви съветваме да изберете ултразвуков. Той използва режим на студена дифузия, като не нарушава нито аромата, нито енергийната стойност на етеричното масло. Това го прави напълно безопасен за вашето здраве.

<img decoding=
Цитрус БИО – готова комбинация за дифузер на Pranarom.bg

Върху кожата

Друг популярен начин на употреба. Разредете етеричното масло с базово и нанесете върху кожата. Втрийте го с пръсти или ролер – на китката, слепоочието или други части, в които изпитвате мускулна болка, стягане и напрежение.

Освен етеричните масла, има и готови смеси за масаж, някои от които съдържат и растителни масла, например тези на Pranarom.bg, които да използвате.

За вана или душ

Дойде ред на ароматерапията. Превърнете вземането на душ в истинско удоволствие – чрез висококачествени етерични масла. Добавете няколко капки към шампоана, балсама или ексфолианта. А докато се къпете, ще вдишате техните аромати и релаксирате.

Може да добавите разредено етерично масло с носител към горещата си вана, както и да ароматизирате кърпата, с която ще се подсушите кожата си след това.

<img loading=
Евкалипт радиата етерично масло 30 мл. 

За овлажнител за въздух

Има разлика между овлажнител и дифузер. Първият уред е създаден за постигане на влажност в помещенията, докато вторият е предназначен за разпръскаване на етерични масла и ароматизиране.

Ако разполагате с овлажнител, проверете дали при него може да ползвате етерично масло. В случай, че го пише в указанието на производителя, то сложете няколко капки в резервоара за вода.

Предпазни мерки за употреба

По-възрастни хора със сериозни заболявания, бременни или кърмачки, както и малки деца, не бива да използват етерични масла без консултация със специалист. При прием на определени лекарства, високо кръвно налягане или епилепсия, употребата им не се препоръчва.

Този текст има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Ако желаете консултация за индивидуално лечение с етерични масла, се обърнете към екипа на Pranarom.bg, за да ви свърже със сертифициран ароматерапевт.

Четете още:

Дифузия на етерични масла – какво трябва да знаете?
Етерични масла – какво представляват и как действат?
Етерични масла за мама и бебе – на кои да заложите?

5/5 - (3 votes)