Как да поддържаме имунитета силен?

Какво представлява имунитетът?

През последните две години COVID-19 постави живота на хората в световен мащаб в множество критични ситуации. След всички наложени мерки, науката все още е на мнение, че имунният отговор на човешкия организъм е най-сигурната защита срещу болести и човешкото оцеляване до голяма степен зависи от тази система за борба с редица патогенни микроорганизми, включително и вируси.

В днешно време ни заобикалят много начини за повишаване на имунитета, но не трябва да забравяме, че всеки може да укрепи и засили имунитета си чрез природни методи.

В тази статия ще разберете какви са нашите съвети, за да останете здрави и да се грижите за себе си и хората около вас всеки ден с помощта на природата. Има много начини за създаване на навици за по-здравословен начин на живот, като например с помощта на спорт, храна и сън, които засилват имунитета ви срещу вируси. Имайте предвид, че вашето тяло е вашият основен инструмент за лечение!

 1. Доставете си достатъчно качествен нощен сън!

Както добре знаете, сънят е освен елемент за доброто здраве и дори има доста по-голяма важност, отколкото си мислите. Нивата на повечето хормони достигат пик, когато спим, а основният хормон на растежа, който влияе на имунната система, достига пик около два-три часа сутринта. Това означава, че е най-добре да си лягате по едно и също време всеки ден, не прекалено късно и да избягвате смущения на съня, за да си осигурите качествен нощен сън. Доказано е, че ако човек, който не спи достатъчно, е в контакт с грипния вирус, той е по-вероятно да се разболее, отколкото човек, който спи достатъчно.

Знаете ли, че:

 • Ако често човек спи по-малко от пет часа всяка нощ има по-висок риск от смъртност.
 • По-малко от седем часа сън за три последователни нощи има същия негативен ефект върху тялото като липсата на добър сън за една нощ.
 • Въпреки че необходимото количество идеален сън е различно за всеки човешки организъм, лекарите препоръчват да спите поне седем до осем часа на денонощие.
 • Етеричните масла могат да бъдат истински помощник за добър и дълбок нощен сън. За предпочитане изберете тези с аромат, който харесвате: Мандарина, Сладък портокал, Лавандула или Лайка. Селекцията ни предлага и специална комбинация за дифузор „Сън“.

2. Пийте достатъчно количество вода!

Водата е много важна и има положителен ефект върху имунната система. Водата също е жизненоважна за елиминирането на токсините в тялото. Следователно, пиенето на повече вода помага да се предотврати натрупването на токсини, които може да повлияят негативно върху имунната система.

Ако не сте фен на водата, защо не опитате да пиете вода с лимонов сок? Известно е, че лимонът укрепва имунитета и подобрява защитните сили на организма, което означава, че ще се разболявате по-рядко.

3. Отделете си време за почивка, за да се успокоите и разтоварите от ежедневния стрес.

Скорошно френско проучване, водено от Софи Уголини, която е изследователски директор на Inserm в имунологичния център в Екс-Марсилия, показва, че стресът, умората и пренапрежението отслабват имунната система. Кортизолът –  хормонът, който се отделя, когато сме стресирани, парализира ефективната функция на клетките на имунната система. По-вероятно вече сте забелязали, че се разболяваме по-често след стресови периоди. Жизненоважните дейности за нашето здраве са времето, прекарано в градината, йога, разходки, вечерите с приятели или просто да не правите нищо и да отделяте достатъчно време за себе си, за да се отпуснете и наслаждавате на живота.

4. Спортувайте редовно

Спортната активност е от огромно значение за здравето! Спортът повишава имунната система, като стимулира производството на лимфоцити, макрофаги и антитела и ни прави по-малко уязвими към вируси според Бенедикт Льо Панс, доктор по физиология. Здравните специалисти препоръчват да спортувате между 30 и 60 минути два до три пъти седмично със средна интензивност. Въпреки това, не прекалявайте, тъй като прекалено продължителните интензивни тренировки могат да имат обратен ефект и да отслабят имунната система.

Ако не сте много голям фен на спорта, няколко ежедневни дейности ще ви накарат да спортувате, без дори да го осъзнавате:

 • не използвайте асансьора
 • паркирайте малко по-далеч от мястото, където работите
 • използвайте колата само за най-далечните си пътувания и вместо това изберете велосипед или се разходете при по-кратките разстояния!

5. Силата на коремното дишане и йогата:

Последните проучвания показват, че йогата е един от най-бързите методи за ефективно засилване на имунната система. Независимо, дали практикувате йога, тай чи или медитация, всички тези дисциплини са фокусирани върху дълбокото дишане и ще ви донесат много положителни ефекти! Тези практики ефективно укрепват имунната система поради няколко причини:

 • Практикуването на йога помага за стимулиране на лимфната система, която работи за елиминиране на токсините и отпадъците в тялото, за да поддържа имунната система в добра форма.
 • Помага ви да спите по-добре.
 • Намалява стреса и това е много важен фактор, тъй като знаем, че високото ниво на тревожност може да бъде отговорно за отслабването на имунната система.

Както йогата, така и ароматерапията, могат да помогнат не само на тялото, но и на ума! Някои етерични масла като Хималайски нард или дори Тамян са идеални за медитация.

Отделете време за себе си и вземете постелката за йога!

6. Балансираната, разнообразна и висококачествена диета е много важна!

Балансираната и висококачествена диета е от огромно значение. И да, не забравяйте, че ефективността на имунната система е силно зависима от качеството на чревната флора и следователно от качеството на това, което ядем.

Трябва да се уверите, че приемате храна с достатъчно съдържание на енергия и протеини. За всеки това означава да се храни балансирано, с диета, фокусирана върху хранителните вещества, които влияят върху функционирането на имунна система: Цинк, Желязо, Витамин С, Есенциални мастни киселини и др.

Много храни като риба и морски дарове с техните основни хранителни вещества са известни със способността си да укрепват имунната ни защита. Мазната риба е богата на съдържание на Омега 3 – пушена херинга, сардини, скумрия, сьомга и стриди, които са много богати и на цинк – микроелемент, който ни помага да се противопоставяме на инфекциите и позволява на клетките на имунната система да произвеждат антимикробни молекули. Има и други храни, които са от съществено значение за поддържането на имунната система в оптимално състояние. Това са храни, съдържащи Витамини А, С и Е, които могат да бъдат намерени в магазините за пресни плодове и местни, сезонни зеленчуци.

Бърз съвет за получаване на голяма доза Витамин С: пийте по един „шот“ от половин лимон сутрин, за да останете във форма и заредени с енергия през целия ден! И ако се чувствате още по-смели, добевете щипка лют червен пипер и си доставете още по-голяма доза витамини!

7. Смейте се

След като гледаме комедия, активността на различни имунни маркери като NK клетки и антитела се повишава, като ефектът може да продължи до 12 часа. Подчертано се повишава имуноглобулин А, който е жизненоважен в борбата с респираторните заболявания. Всъщност, смехът ни кара да отделяме невротрансмитери, които са от полза не само за имунната система, но и за сърдечно-съдовата, дихателната и храносмилателната системи. Проблемът? Все по-малко и по-малко се смеем. В сравнение с 20 минути на ден преди 60 години, сега се смеем само 3 минути. Усмихвайте се редовно, обграждайте се със забавни хора. Всеки има своите притеснения, но смехът ни напомня, че животът е по-важен. 

Един бърз съвет: знаете ли, че миризмата на Лимонова върбинка е особено препоръчителна за внасяне на оптимизъм? Използвайте върху кожата на слънчевия сплит или с дифузор за създаване на релаксираща атмосфера.

8. Взимайте си контрастни душове

Контрастният душ е практика, която зарежда с енергия сутрин и увеличава устойчивостта на организма. Принципът е прост: започвате с горещ душ, много горещ по цялото ви тяло, след което бързо преминавате към студен душ – първо дясно стъпало и десен крак, после ляво стъпало и ляв крак, след това дясна ръка, лява ръка, бедрата, корема и ако е възможно, торса.

Това е супер ефективен начин да се чувствате и да бъдете по-енергични. И следователно по-устойчиви на вируси и настинки.

5/5 - (2 votes)