Дифузия на етерични масла – какво трябва да знаете?

Дифузията е един от най-добрите и лесни начини да се насладите на всички предимства на етеричните масла. Докато едни ги избират за подарък на близък, други тепърва научават за техните необятни ползи. Ако искате да пробвате ароматерапия, сигурно се чудите на кои точно етерични масла да се спрете и кой е най-подходящия дифузер. Този материал ще даде отговори на вашите въпроси.

Има различни начини за разпространение на етерични масла. Важно е да се разберат характеристиките, предимствата и недостатъците, за да се усети най-добре изживяването от ароматната дифузия. 

Какво представляват ароматните горелки?

Ароматните горелки са вид свещник, който всеки може да си купи срещшу малка сума пари. В долната има част се поставя свещ, който се запалва, а в горната имат контейнер, в който изсипвате маслото. Използването им има своите предимства и недостатъци.

Ако топлината на горелката е ниска, се получава малка дифузия, докато при по-висока деликатните молекули на маслата се унищожават. Поради това ароматните горелки променят въздуха в помещенията, но като цяло са неефективни и не се препоръчват за качествена дифузия на етерични масла.

керамичен свещник

Два вида дифузери, от които да изберете вашия:

Дифузер чрез студена пулверизация

Те са изработени от стъкло и дърво, като работята с така наречения “Ефект на Вентури”. Благодарение на въздушния поток под налягане, чистите етерични масла се проектират с висока скорост към стъклената стена на дифузера, след това се спукват в облак от микрочастици, които се издигат до върха на стъкления съд, преди да избягат под формата на миризлива микромъгла. 

Тук дифузията се извършва студено и целостта на маслата е добре запазена, както и техните терапевтични предимства. 

Сигурно се чудите каква е разликата между дифузера със студена пулверизация и ултразвуковия? Отговорът е, че тук етеричните масла се разпръскват в чисто състояние, а не във водна мъгла. По този начин микрокапките етерични масла са по-концентрирани и действат по-добре на организма.

Zèle Désolé théorie pranarom diffuseur lotus emploi Suppression remarquer

Ултразвуков дифузер

Тези устройства бързо се превърнаха в практични, ефективни и респектиращи решения за разпръскване на етерични масла в помещения. Тяхната работа е проста – в основата на контейнера има керамична пелета, която вибрира много бързо и произвежда поредица от ултразвукови вълни, които карат малка маса вода да резонира върху повърхността, на която са поставени няколко капкиетерично масло. Водата и маслата се трансформират в микрочастици и излизат от дифузора под формата на много приятен аромат.

Ултразвуковите дифузери за етерични масла пречистват и овлажняват въздуха, като оставят след себе си приятна атмосфера. При тях дифузията протича без нагряване на етеричните масла и така запазва тяхната цялост.

Ултразвуков дифузер за етерично масло – Linio

Дифузерите на Pranarom.bg са подходящи както за използване в дома, така и в конферентни зали, съблекални, помещения в хотели, болници, салони за красота и естетика. Не бива да забравяме и предимството и за спа центровете.

Кои етерични масла да разпръснете?

Кои етерични масла са подходящи за дифузера?

Съществуват готови синергии от етерични масла за дифузия, които може да си набавите и започнете ароматерапията бързо и лесно. Ако пък искате да си направите собствени, ето няколко полезни съвета, с които ще достигнете до така желания терапевтичен ефект.

Синергия за отпускане

Цитрусовите есенции са перфектни за дифузия за ароматизиране на въздуха. Първото, за което се сещаме, са, есенциите от портокал, мандарина, грейпфрут, лимон, бергамот или дори етеричното масло Petitgrain Bigradade. Със своя плодов и остър аромат, цитрусовите плодове прогонват тревогите от ежедневието, като същевременно пречистват околния въздух. 

Petit grain bigarade  може да се ползва за работно помещение, за да намали стреса и освежи въздуха.

Лимонът  се препоръчва за стаи с болни хора и прочиства въздуха.


Сладкият портокал ви препоръчваме за интензивно удоволствие и релаксация. Ето защо той е подходящ за спа центрове, студия за йога и други отпускащи тялото практики, подобряващи баланса на тялото и ума.

Синергия за премахване на лоши миризми

Етеричните масла от  мента  са най- ефективни за премахване на неприятния аромат на тютюн . Те могат да се изпозлват в комбинация с други, но не бива да се надвишава максимум 5%, за да не дразнят очите.

Ако имате неприятна миризма в тоалетната, то заложете на етеричните масла Lemon евкалипт , лимон,  Грейпфрут или сладък портокал .

Срещу лошия аромат на потта може да пробвате Lavandin  или Египетски здравец

Синергия за предпазване от вируси

Точно така, етеричните масла могат да ни помогнат да повишим своя имунитет и се предпазим от вирусите на сезона. Те насърчават защитните сили на организма и могат да се приемат превантивно.

Ако имате обикновена настинка, кихате, кашляте или сте с главоболие, то тези симптоми е минат поне след 4-5 дни. Наред с лекарствата, които приемате, направете дифузия с етерични масла от евкалипт, ниаули, чаено дърво или дори равинтсара. 

Как да си направите сами комбинация от капки за дифузер?

Профилактична – срещу вируси

Може да създадете пречистваща синергия за дифузия, с която да се пазите от вирусите през зимата или пролетта.

 HECT Бял бор : 25 капки
 HECT Дърво Хо:  25 капки
 HECT Равинтсара:  60 капки
 Лимонова есенция:  40 капки
 Всичко в капкомер : 10 мл

Изсипете 5-10 капки в ултразвуков дифузер и разпръснете за 30 минути, 2-3 пъти дневно.

Рецепта за етерични масла за дифузия - Сън

За по-добър сън 

Синергия за разпръскване, която да ви донесе спокойствие и настрои тялото за режим на заспиване.

 HECT Тамян : 20 капки
 HECT Благородна лайка : 10 капки
 HECT Равинтсара : 30 капки
 HECT Хо дърво : 40 капки
 В капкомер : 10 мл

Поставете 5-10 капки в ултразвуков дифузер и разпръснете 30 минути преди лягане. (+3 години)

неопределено

За намаляване на стреса

Създайте атмосфера на спокойствие и благополучие у дома (за работа от разстояние) или винаги, когато сте под стрес и напрежение. Синергията със сладки цитрусови аромати ще ви донесе хармонията и спокойствието, от което се нуждаете.

 Сладък портокал HECT:  90 капки
 Лавандин HECT: 90 капки
 Есенция на мандарина:  60 капки
 HECT Petit grain bigarade: 60 капки
 В капкомер : 10 мл

Изсипете 5-10 капки в ултразвуков дифузер и разпръснете за 30 минути, 2-3 пъти дневно. (+1 година)

На кои готови смеси за дифузия да разчитате?

Дифузионните смеси на Пранаром са уникални продукти, формулирани от парфюмерист от Грас . С 30-годишен опит в парфюмерията, този изпозлва ноу-хау, за да преоткрие обонятелната вселена на всяка синергия от етерични масла.

Основни правила и предпазни мерки

В зависимост от желаната интензивност на обонянието:

изсипете до 15 капки етерични масла в резервоара на вашия дифузьор

Разпръсквайте за 10-15 минути/час.

Няма нужда да пускате дифузора през целия ден или рискувате да наситите стаята, в която се намирате, с твърдемного аромат.

Не излъчвайте в стаята на дете в негово присъствие.

Например, пуснете дифузора в спалнята му един час преди да го сложите да спи. 

Някои етерични масла не са подходящи за дифузия.

Те са противопоказани или неприятни за дифузия. Те могат да бъдат дразнещи за лигавицата (например Цейлонска канела, риган, карамфил, планинска чубрица, обикновена мащерка с тимол, зимник). Други етерични масла са невротоксични (напр. hyssop officinalis, салвия officinalis). И накрая, миризмата на някои етерични масла не е или почти не е подходяща, когато се разпространяват самостоятелно (например босилек, кориандър, морков, кипарис, кимион, безсмъртниче, благородна лайка).

Текстът има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Четете още:

Етерични масла – какво представляват и как действат?

5/5 - (2 votes)