Чаено дърво – какви са ползите от него ?

Чаеното дърво е растение от семейство Миртови. Прилича на храст, който се отличава с бели цветове. Може да се намери в дивата природа в Австралия.

Името на Чаеното дърво идва от Капитан Кук (18-и век). Именно неговите моряци използвали листата на растението Melaleuca,  за да си приготвят чай от него. Освен тях, аборигените ползват полезните му съставки в продължение на хиляди години. 

Етеричното масло от чаено дърво присъства в пакетите на австралийски войници, участвали във Втората световна война. От 80-те години насам австралийската производствена верига успява да подбере най-добрите сортове по отношение на добива, растежа, но и хроматографския профил.  И така превръщат маслото от чаено дърво в лекарство!

През последните години Австралия все по-трудно произвежда биологично чаено дърво в количество и по конкурентен начин. Причината се крие в променящите се климатични условия (суша или проливен дъжд) и разпространението на гъбички по растенията ( ръжда от мирта),  което изисква използване на фунгициди. 

За да отговорят на нарастващото търсене на органичния пазар, австралийците са помогнали за развитието на отглеждането на чаено дърво на африканския континент в продължение на няколко десетилетия. Южна Африка, Кения, Лесото и Зимбабве днес са производители на органично етерично масло от чаено дърво. След тях Китай прави свои големи насаждения от чаено дърво (неорганични) и се налага като износител на големи количества етерично масло.

<img decoding=
Източник: Pixabay

Защо да изберете чаеното дърво на PRANARÔM?

Нашето етерично масло от чаено дърво се доставя от същия австралийски производител повече от двадесет години, както и от Южна Африка и Зимбабве. Нашият доставчик започва да отглежда чаеното дърво през 1992 г. и то е сертифицирано като биологично от 2002 г. Сега е единственият дестилатор на етерично масло от растението е в Зимбабве. С него работим почти 10 години, въпреки голямата политическа и икономическа криза, през която тази държава преминава.

етерично масло от чаено дърво

За 3 молекули ( Limonene, Terpinen-4-ol и Alpha Terpineol), ATTIA  ATTIA  – Австралийска асоциация на индустрията за чаено дърво)  е определила хирален стандарт, характерен за етеричното масло от чаено дърво, който трябва да се спазва, за да може да се спомене термина Чаено дърво върху бутилките. Въз основа на този стандарт те ловят измамници от години!

В панела от проби, взети в Европа и тествани от ATTIA , една от пробите беше нашата. Етеричното масло от чаено дърво Pranarôm е признато от тази асоциация като 100% чисто и естествено  масло  от чаено дърво,  дестилирано от листата на  Melaleuca alternifolia . Това ни позволява да гарантираме на 100% качеството и терапевтичната ефективност на това етерично масло.

Кои са най-големите ползи от етеричното масло от чаено дърво?

Етеричното масло от чаено дърво  е референтното противоинфекциозно масло веднага щом е необходимо да се борим срещу инфекция: вируси, бактерии, гъбички, паразити. Притежава антивирусни, антибактериални, противогъбични и антипаразитни свойства. Ефективността му се признава в случай на орални заболявания (язви в устата, гингивит), респираторни инфекции (ангина, синузит) и дерматологични (херпес, херпес зостер, краста). Става и за орална хигиена – само една капка е достатъчна към пастата за зъби при почистване с четка.

<img decoding=

Как и по колко капки от продукта да ползате?

При рани по кожата

  • 2 капки директно върху раната.

При акне

  • 1 капка върху пъпката
  • От 3 до 4 пъти на ден в продължение на 5 дни.

При възпалена кожа

  • 3 до 4 капки, масажирани върху кожата, 3 пъти на ден в продължение на 5 дни.

Етеричното масло от чаено дърво е напълно безопасно за използване при други здравословни състояние и ароматерапия.

Този текст има информативен характер и не може да замести консултацията при специалист.

Четете още:

Етерични масла – кавко представлявта и как действат?

Дифузия на етерични масла – какво трябва да знаете?

5/5 - (1 vote)