АРНИКА, ДОКАЗАНА ЕФЕКТИВНОСТ

Не се заблуждавайте от външния му вид, това красиво жълто цвете, с дълго стъбло, наречено планинска арника, е растението на авантюриста! Истинско съкровище на планинските райони, то се бере на ръка, през пролетта, във Франция , Германия и на Балканите. За да го откриете, ще е необходимо да бъдете безразсъдни, защото това жълто-оранжево растение със силна миризма и покрито с мъх се намира на 800 метра надморска височина!

КАКВИ СА АКТИВНИТЕ МОЛЕКУЛИ?

Както повечето растителни екстракти, екстрактите от арника съдържат голям брой активни молекули. По този начин молекулите, разпознати главно за Arnica montana,  носят варварското име на  сескитерпени лактони  (накратко SQL). Именно тези молекули дават на Arnica нейните високо ценени противовъзпалителни свойства, както и действието върху кръвоносната система. 

КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ КАЧЕСТВЕНИЯ ЕКСТРАКТ?

Качеството на екстракта от арника очевидно ще зависи от качеството и количеството на използваните цветя. Концентрацията на активните молекули (SQL) обаче е тази, която определя крайното качество. Всъщност той е единственият гарант за действието на екстракта. Поради това най-важна е концентрацията на активни молекули.

ЗАЩО PRANARÔM СЕ БАЗИРА НА КОЛИЧЕСТВОТО НА АКТИВНИТЕ МОЛЕКУЛИ?

Количеството активни молекули в цветята на арника може да варира от година на година в зависимост от много неща. Това означава например, че екстрактът, получен от еднакво количество цветя, ще има различна ефективност.

Освен това, за да осигури оптимална ефективност на маслото от арника, Pranarôm не се основава на количеството цветя, а на количеството активни молекули. Следователно ще използваме повече цветя, ако те са по-малко богати на активни молекули. Този процес също ви гарантира постоянно качество във всяка бутилка.

РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ARNICA:

Arnica традиционно се препоръчва в случай на травма, натъртвания, удари, болки в ставите и мускулите и др. Съществуват обаче два различни вида препарати и начини за използване на Arnica. По този начин ще разграничим:

Препарати от хомеопатичен тип:

Що се отнася до хомеопатичните препарати, те се предлагат главно под формата на гранули, които съдържат Арника в малко количество. Постулатът на хомеопатията е да се счита, че токсичното вещество във висока доза ще има лечебен и следователно положителен ефект при много ниска концентрация.

Независимо от това, ефективността на хомеопатичната арника все още се обсъжда в научната общност. Всъщност резултатите от експериментите, получени досега, не ни позволяват да твърдим със сигурност, че този подход е ефективен. 

Фитотерапевтични препарати:

Фитотерапевтичните екстракти от своя страна включват майчини тинктури (мацерация на цветята в алкохол), маслени мацерати (мацерация на цветята в растително масло), както и всеки друг екстракт, който би съдържал значително количество активни молекули.

арника доказана ефективност

Arnica montana

По този начин, за разлика от хомеопатичните препарати, противовъзпалителната активност на активните молекули, присъстващи в този вид екстракт, е докладвана многократно от научната общност. 

В билколечението екстрактите се прилагат върху кожата чисти или в разреждане. Тогава молекулите ще могат да действат директно върху съответната област и следователно да действат целенасочено.

4.5/5 - (444 votes)