Най-добрите масла за акне

Ако търсите натурален начин за справяне с акнето, етеричните и растителните масла са отлично решение за вас. Това са ефективни алтернативи на медикаментите с рецепта и вършат страхотна работа като заместители на конвенционалните козметични средства за третиране на акнеичната кожа. Кои са най-популярните масла за акне, които ще ви осигурят необходимата ефективност? Продължете да четете, ако искате да разберете.

Характеристики на маслата за акне

Една от най-важните характеристики на натуралните масла за справяне с пъпките и мазната кожа са антибактериалните свойства. Пъпките се получават при запушване порите на кожата, а тази среда е идеална за развитието и разпространението на бактерии. Именно бактериите са един от основните причинители на акнето, затова растителните и етеричните масла, които се използват против акне е необходимо да притежават антибактериална характеристика.

Едни от най-ефективните етерични масла за справяне с бактериите чрез локално приложение са мащерката, канелата и розмаринът.

Етерично масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво несъмнено е най-използваното в целия свят натурално масло за премахване на акнето. То показва антисептични свойства и дори притежава специфичен медицински аромат. Маслото е известно с това, че има способността да се бори с най-често срещаните 3 типа инфекциозни организми, които повлияват за образуването на акне, а именно бактерии, гъбички и вируси.

Освен маслото от чаено дърво притежава почистващи свойства и действа добре върху мазна кожа. Проучванията показват, че това етерично масло е също така ефективно за по-бързо заздравяване на раните, което го прави особено подходящо за разранено акне.

Етерично масло от розмарин

Това етерично масло е популярно с ефекта си върху кожа с акне и петна от акне. Лабораторни тестове пък показват, че това натурално чудо има способността да убива бактериите, причиняващи акне чрез разрушаване стените на клетката и цялостното ѝ разграждане. Освен това маслото от розмарин може да се използва за намаляване на зачервяванията и подпухналостта, което е особено полезно за премахване на кистозно акне.

Етерично масло от лавандула

Ако все още не сте си взели 100% натурално и висококачествено лавандулово етерично масло от Pranarom.bg сега е моментът. Това е маслото, което намира редица приложения за козметични цели и справянето с акнето е едно от тях. Счита се, че лавандулата е подходяща за всички типове кожа. Нейните растителни масла предлагат противовъзпалително действие, което е особено полезно за справяне с екземи, псориазис и акнеична кожа.

Лавандулата може да успокои атопичния дерматит, да се погрижи за премахването на петната от акне и да допринесе за предотвратяване образуването на белези. Чрез спомагането за по-бързото затваряне на раните и тяхното стягане, лавандулата може да доведе до ускорено изглаждане на кожата.

Масло от шипка

Макар и да не представлява по своята същност етерично, а растително масло, шипковото масло определено има място на вашия рафт. Този натурален продукт съдържа линолова киселина, която при локална употреба може да спомогне за регулиране производството на себум. Когато в кожата има прекалено малко от киселината себумът започва да се образува по-засилено и това довежда до омазняване на кожата и появата на акне.

Освен това маслото от шипка е източник на витамин А и витамин C – комбинация минимизираща себума, намаляваща възпаленията, стимулираща колагеновото производство и действаща против хиперпигментацията и образуването на белези.

Оценете