Кърлежи – как да се предпазите?

Кърлежи има най-много в ранна пролет и късна есен. Но внезапните дъждове и бързото покачване на температурите през лятото създават изключително благоприятни условия за растежа и разпространението на неприятните пълзящи паразити. Тези насекоми обичат среда с висока температура и влажност, а избуелите треви навън са идеалното им укритие. И разхождайки се навън, всеки от нас може лесно да попадне на тях.

При какви обстоятелства е необходимо да предприемете мерки срещу кърлежи?

Добре е да сте винаги нащрек, когато излизате сред природата, защото има кърлежи навсякъде. Те могат да се срещнат както в диви места като гори и поляни, околоречни или околоморски зелени площи, така и в урбанизирани гъсто населени територии като градски паркове, алеи, детски площадки, спортни стадиони и игрища. Опасност представляват най-вече местата, през които често преминават животни.

В градска среда обичайно се използват методи за масово унищожаване на кърлежи. Това става чрез регулярно пръскане с инсектициди на обществените места с тревна растителност. Въпреки това нередки са случаите на ухапвания от досадните насекоми по деца и възрастни, дори и в градските градинки и паркове.

Кърлежите могат да причинят множество проблеми след ухапване. Един от най-големите е заразяването с Лаймска болест. Тъй като са сериозни паразити, застрашаващи здравето на малки и големи, трябва да предприемете ефективни мерки, за да предпазите себе си членовете на вашето семейство от тях.

Натурален спрей против кърлежи – ефективно природно средство за превенция

Аромапик спрей против кърлежи – 75 мл е подходящо превантивно средство срещу неприятните насекоми. С него можете да защитите цялото семейство от неканения паразит. Хубавото е, че той може да се ползва и при деца над 3-годишна възраст.

FR-AROMAPIC-anti-tiques-Textiles-75-ml-Pranarom19

Спреят против кърлежи на Pranarom.bg съдържа комбинация от естествени съставки с мощни репелентни свойства, прогонващи опасните паразити. В неговия състав са включени висококачествени органични растителни и етерични масла, продукт на екосъобразно биоземеделие. Това са лимонена трева, мента, специфични видове канела. Те притежават силно противопаразитно действие.

Какви са предимствата на спрея против кърлежи?

Въпросните паразити обикновено пропълзяват по тялото откъм краката. Затова ви препоръчваме да използвате Аромапик спрей против кърлежи именно в тези области – на височина около 30 см. Имайте предвид, че е добре да носите панталони с дълги крачоли, за да се предпазите. Но все пак знайте, че продуктът е предназначен и за пръскане върху дрехите и обувките.

Спреят срещу кърлежи е идеалната семейна защита при излети на открито в гората. Става и за разходки в паркове, игрища, стадиони и други подобни места. Подходящ е и за любителите на риболова, колоездачи, ловци и всеки, на който му предстои да прекара повече време сред природата. Действието му може да издържи до цели 3 денонощия.

Съвет от екипа на Pranarom.bg:

При посещение на опасни зони носете задължително дрехи с дълги крачоли и ръкави и/или дълги чорапи. Най-добре е да обличате по- светли неща, върху които паразитите трудно ще останат незабелязани. Преглеждайте и своите домашни любимци, тъй като те също са потенциални преносители.

Използвайте подходящи репеленти, които ефективно да отблъснат досадните насекоми. След пристигане у дома е добре да проверите краката, по-меките части на тялото и неговите гънки, тъй като там най-често се закрепват кърлежите. Сърбеж и дискомфорт се усещат на по-късен етап. Затова не разчитайте, че ще усетите ухапването от кърлежи веднага. А за да успокоите кожата, можете да разчитате на някои масла от природата.

За да увеличите защитата на вас и вашето семейство, разчитайте и на висококачествени репеленти срещу комари.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията ви със специалист.

5/5 - (5 votes)