Ползите от маслата за здравето

Природата е нашият естествен източник на здраве. За наша радост все повече хора започват да се обръщат и връщат именно към него, осъзнавайки че природата ни предлага всичко необходимо за поддържане на човешкото благосъстояние.

Растителните и етеричните масла предлагат достъп до концентрираната в мънички разфасовки натурална мощ на природата. Характерно за тях е, че сред всички полезни свойства на растенията, съхранени в натуралните течности се съдържат голям брой ползи за здравето на човека. Какви са здравните ползи от употребата на натуралните масла разглеждаме в следващите редове.

Ползи от маслата за здравето на кожата

Това е една от основните причини, поради които най-често се търсят етерични и растителни масла. Козметичната им употреба е широко разпространена, благодарение на това, че ефектът им върху кожата е видим и лесно може да се забележи тяхното действие.

В зависимост от конкретното масло, което сте избрали може да се възползвате от хидратиращ ефект, матиращ ефект, действие за справяне с акнето, зачервяванията, розацеята, пърхота, повърхностните рани. Голяма част от етеричните масла имат антисептичен, противомикробен и противовъзпалителен ефект, които показват особена приложимост за премахване на някои кожни проблеми.

Настинки, вируси и грипове – силата на маслата срещу тях

В Pranarom.bg предлагаме готови за орална употреба продукти за премахване на проблеми с бронхите, проходимостта на носа и възпаленото гърло.

Следва да имате предвид, че само продукти с растителни масла, които са специално създадени за този тип ползване могат да бъдат консумирани безопасно чрез поглъщане. В противен случай, то е позволено единствено и само ако това е изрично указано на опаковката на продукта.

Множество са маслата, които могат да помогнат в тази насока. Етерично масло от мента, риган, лимон, както и растителни масла от шипка и други подобни са особено ефективни в борбата с бронхиалните спазми, задействани при остри или хронични бронхити. Те показват още антибактериално действие, което се бори за премахване на инфекцията и могат да покажат завидна ефективност за елиминиране на неприятните симптоми.

Освен това редица масла като етерично масло от евкалипт, етерично масло от лимон, карамфил, масло от джинджифил притежават свойството да подсилват естествената защитна сила на организма. Тяхното действие е полезно за подкрепа на имунитета и усилване на предлаганата от него протекция. Етеричните масла са особено полезни, когато се приемат при смяна на обстановката, засилен ежедневен стрес и излагане на потенциални здравни рискове.

Растителни и етерични масла за стомашно-чревно здраве

Маслото от мента е едно от най-известните алтернативни лечебни средства за справяне с гаденето. Неговата употреба може да доведе до отпускане на коремната мускулатура и съответно – премахване на дискомфорта при гадене. Маслото от джинджифил е също добре познат помощник, който предлага обещаващи резултати в тази насока. Специални продукти, изработени от него могат да се използват дори по време на бременност.

Билките са основни източници на облекчение, когато става въпрос за подуване на стомаха, разстройство, газове или нередовно изхождане. Същото важи и за случаите на раздразнени черва, болест на Крон и други, свързани с наличието на бактериален дисбаланс в чревната среда.

Добър сън, успокояване на нервната система, подобряване на кръвообращението, детоксикация на тялото, лекуване на пикочни проблеми и подпомагане на отслабването са само част от останалите здравни ползи, които природните масла могат да ви предложат. Разгледайте нашето богатство от масла и се запознайте с конкретните ползи на всяко едно от тях. Сигурни сме, че веднъж поставени на рафта, ще станат част от редовната профилактика на цялото семейство.

Оценете