Какво можете да правите с маслото от риган

Риганът е многогодишен тревист вид, който вирее в каменисти места и по-редки гористи местности. Билката произхожда от хълмовете на Средиземноморските страни и Западна Азия, а към днешни дни е култивирана и отглеждана почти в цял свят. Най-разпозната е с уникалния мирис и вкус, който придава на ястията, подправени с нея, но приложението ѝ далеч не се ограничава само в областта на кулинарията.

Потенциалът на ригана е огромен. За да се използват максимално неговите полезни свойства, той се преработва и включва и в много други видове продукти, включително и в масла за целите на ароматерапията и алтернативното лечение с билки.

Растително и етерично масло от риган

За горепосочените цели билковата естествена суровина се преработва главно до два крайни продукта – растително или етерично масло. Следва да имате предвид, че това са 2 различни разновидности на маслото от риган, които имат своите специфики.

Най-важното, което трябва да разберете тук е, че етеричното масло е много по-концентрирано от обикновеното растително масло, което прави директния му прием чрез поглъщане опасен. Етеричните масла подлежат на орална употреба само в случаите, когато те са включени като съставка в специално предназначени за целта продукти, например течни капсули.

При растителните масла нещата стоят по друг начин. Те са с много по-лека концентрация, което позволява те да бъдат използвани локално и без да бъдат смесвани с базово масло, за разлика от етеричните масла.

И двата вида масло от риган имат запас от изключително полезни свойства, които могат да донесат прекрасни предимства на вас и цялото ви семейство.

За какво може да се използва маслото от риган

Употребата на етеричното масло от риган се свежда до няколко основни приложения: чрез локално нанасяне, инхалация или разпръскване чрез дифузер. Следва да имате предвид, че вследствие високата му концентрация, е необходимо да се уверите, че конкретния продукт, който ще използвате е подходящ за инхалиране.

Когато става въпрос за използването на масло от риган за създаването на домашни кремове, тоници, маски, масажни масла и други подобни продукти за нанасяне върху кожата, е по-добре да изберете етеричния вариант, ако търсите по-интензивен ефект. Етеричното масло от риган е едно от най-потентните етерични масла и разполага с изключителна сила.

Ползи, които маслото от риган може да ви донесе

Потенциалните предимства, които употребата в рамките на един или друг вид продукт, на маслото от риган може да ви донесе са в няколко основни направления – антибиотична активност, антиоксидантни свойства, облекчаване на болката, таргетиране на инфекциите, подобряване на храносмилателното здраве и терапевтично действие при бронхит.

Счита се, че антиоксидантните свойства на маслото се дължат на един основен негов елемент – т. нар. карвакрол. Този химичен компонент е от рода на фенолите – растителни съставки с антиоксидантна биоактивност. Благодарение на него, употребата на риганово масло може да спомогне за намаляване на свободните радикали в тялото и предотвратяване на вредния ефект от оксидативния стрес.

Карвакролът може да окаже и благоприятно действие в борбата с бактериите и микробите, които могат да причинят инфекции и възпаления. Смята се че той има потенциала на естествен, натурален антибиотик и може да спомогне за елиминирането на някои от обичайните бактерии. Освен това се счита, че може да подобри имунитета, засилвайки естествената защитна мощ на организма.

Известни са още много други уникални приложения на маслото от риган. Ако търсите концентрирано масло, което да подобри вашата ароматерапия, то това би бил един страхотен избор.

5/5 - (1 vote)