Етерично масло от риган

32.03 лв.

Origanum vulgare ‘Compactum’ (Oregano) произхожда от Северна Африка. От ароматното растение с овални тъмнозелени листа и малки бели цветчета се получава чудесен елексир. Етеричното масло от риган има силно антибактериално, противогъбично и противоспазмично действие. То подобрява храносмилането, успокоява нервната система и е ефикасно средство при бронхити, мускулни схващания и проблеми с кожата.

 

Описание

Риганът е растение, което често се използва в кулинарията. Това не е случайно, тъй като вкусовите му качества могат значително да подобрят всяко ястие. Но маслото от риган има много повече предимства за организма, използвано по няколко различни начина.

<img src=”essential oil oregano.jpg” alt=”етерично масло от риган”>

Източник: Pixabay

Масло от риган – защо е полезно за вас?

Не е нужно да имате завидни готварски умения, за да знаете кои билки са полезни за организма. Дори ако не харесвате вкуса на определена билка в храната си, можете да й дадете шанс, когато е под формата на етерично масло. Тогава спектърът от нейните свойства се разгръща.

Мощен антиоксидант

 

Маслото, извлечено от риган, има силно антиоксидантно действие, тъй като в състава му има флавоноиди и фенолни киселини. Това е и причината то да помага в борбата със свободните радикали в тялото – атоми, които са отговорни за стареенето и рушенето на клетките. Освен това става и за детокс. 

Консумацията на висококалорични хранителни продукти, съдържащи консерванти и преминали през редица химически преработки, може да доведе до натрупване на токсини в тялото. Затова е важно да се погрижим това натрупване да се сведе до минимум – чрез употребата на етеричното масло от риган.

<img src=”essential oil.jpg” alt=”етерично масло”>

Може да се пие или ползва за масажи и ароматерапия

 

Както повечето етерични масла, и това от риган е годно за вътрешна и външна употреба. Разбира се, преди това е необходимо да се разреди, тъй като някои етерични масла са силно наситени и могат да предизвикат дразнене.

Етеричното масло от риган на Pranarom e 100% натурален продукт, който става за пиене. И освен благоприятното му действие върху храносмилателните процеси, прочиства червата и намалява дикомфорта при гастрит.

Бронхит, синузит, мускулни спазми, лумбаго и умствени натоварвания, са другите проблеми, при които етеричното масло от риган действа ефикасно.

Origanum majorana 

Ароматни молекули: терпинен-4-ol, монотерпенол

Дестилирана част: връхчето с цвят

Основни свойства:

  • Мощно антибактериално
  • Противогъбично
  • Противоспазмично
  • Важно болко- и нервоуспокоително.

Традиционни указания

  • Бронхит, синузит, ринофарингит +++
  • Нервновегетативна дистония от всякакъв вид: ++++ дихателна: диспнея, спазмична кашлица; сърдечно-съдова: високо кръвно, сърцебиене, екстрасистоли; храносмилателна: поглъщане на въздух, трудно смилане, отделяне на газове, гастрит; полова: натрапчивост; нервен еретизъм: хиперкинезия, стрес, тревога, депресия, световъртеж, раздразнителност
  • Схващане и мускулно стягане +++
  • Лумбаго, ишиас, ревматизъм +++

Размер на опаковката:

10 ml

Препоръчана дозировка:

Вътрешно:Поглъщайте 1 капка върху неутрална опора (мед, зехтин или върху бучка тръстикова захар )два пъти на ден. Максимална препоръчителна дневна доза за маслото: 2 капки – 80 мг. Не превишавайте приема повече от 7 дни. 

Външно: За нервни показания, 3 капки масло от риган + 5 капки растително масло от лешник върху свода на стъпалото, вътрешната страна на китките, върху слънчевия сплит (повторете при нужда) и втриване на място при всички останали показания.

  • Не се препоръчва на бременни.

Съвет от екипа на Pranarom:

 

Стресът неминуемо се отразява на кожата. Ако искате да забавите стареенето, може да добавите по 1 капка масло от риган в млякото за почистване на грим или вашия крем за лице.

Може да изпробвате и перли от етерично масло от риган, които имат сходно действие и се усвояват лесно от организма.

В електронния магазин на Pranarom.bg може да разгледате и други етерични масла и продукти, които да използвате за ароматерапия и в грижата за вашето здраве.

4.5/5 - (434 votes)