Лечебните свойства на тамяна

Тамянът произхожда от екзотичните ширини на Африка, Индия и Средния Изток, където маслото от него играе важна роля за целите на парфюмерията и терапията с аромати. Етеричното масло от тамян се произвежда от ароматна втвърдена смола, която се добива от дървета от вида Boswellia. Счита се, че един от основните отговорници за лечебните свойства на тамяна е съдържащата се в него босвелинова киселина.

Лечебни свойства, свързани с когнитивността и емоционалния заряд

Сред топ приложенията на етеричното масло от тамян е използването му за разпръскване в затворени помещения с помощта на дифузер. Миризмата, която растителните компоненти на маслото активират е изключително приятна. Освен насладата от аромата обаче този ароматерапевтичен метод носи със себе си и благоприятно повлияване на емоцията и тонуса на присъстващите.

Употребата на маслото по този начин спомага за намаляване на стреса и „лекува“ негативните емоции, заменяйки ги с отпускащи нервната система импулси. За по-интензивно действие в тази насока, може да използвате маслото за инхалация. Така ще си осигурите намаляване на сърдечния ритъм и понижаване на кръвното налягане.

Освен това етеричното масло от дървесна смола на босвелия се бори с тревожността и има способността да редуцира симптомите на депресия. Страхотно предимство в случая е, че това не е лекарствено средство и не повлиява отрицателно върху организма.

Използването на маслото може да спомогне освен за подобряване на настроението и за подобряване на паметта и концентрацията.

Етерично масло от тамян за пребаряне на умората

Търсите ефективен начин за релаксиране и отпускане на тялото и психиката след натоварен работен ден или интензивна тренировка във фитнеса? Добавете няколко капки от есенциалното масло от тамян във дифурзера, отпуснете се на креслото и усетете как тялото и ума ви започват постепенно да се освобождават от напрежението. Методът е ефективен и за скъсяване на времето за заспиване и увеличаване качеството на покой по време на сън.

Противовъзпалително действие на тамяна

Тамянът притежава свойства, борещи се с възпаленията, които могат да бъдат особено полезни за третирането на ревматоиден артрит и остеоартрит. Тези свойства се дължат на съдържащите се в босвелиновата киселина терпени – специфични биоактивни растителни компоненти с антиоксидантни свойства.

Противовъзпалителните свойства на тамяна могат да спомогнат за намаляване на болката и подобряване подвижността на ставите, които са негативно повлияни от рецидивиращите възпаления.

Също така част от лечебните свойства на тамяна действат и за унищожаване на вредните микроби, бактерии и гъбички. Етеричното масло може да прояви антисептично действие и може да послужи като средство за дезинфекция, благодарение на антимикробните му свойства.

Притежава ли етеричното масло от тамян антиракови свойства

Една от причините, поради които има голям интерес към маслото са неговите потенциални антиракови качества. Съвременни проучвания показват, че етеричното масло от Boswellia може да увреди раковите клетки по кожата, без да засяга здравите дермални клетки. Счита се, че босвелиновата киселина може да прояви такива антитуморни свойства и да бъде токсична за агресивните ракови клетки. 

Етерично масло от тамян на Pranarom

Ние разполагаме със 100% чисто етерично масло, което може да ви донесе всички изброени дотук терапевтични свойства на благородната смола. Това, с което то се отличава е премиум качеството му, което от бранда постигат чрез използването на специфични техники за добиване. То идва чак от земите на кралската особа Саба – Йемен и може да се озове във вашия дом само след няколко клика.

Възползвайте се от чудесните свойства на маслото и елиминирайте излишния стрес от ежедневието чрез ароматерапия. Това ще ви помогне да се наслаждавате максимално на всеки един ден, без да се поддавате на негативното напрежение.

4.5/5 - (6 votes)