Детокс за пролетта – с етерични масла

Детокс или по-познато още като пречистване на организма, е онова, което задължително да направите през пролетта. Чрез храната и въздухът, които поглъщаме всеки ден, стресът, употребата на алкохол и цигари, в тялото ни се натрупват множество токсини. И в един момент ни трябва ефикасно средство, чрез което да ги изхвърлим. И тук може да се доверим на полезните свойства на много етерични масла.

Нашите предци са използвали извлеци от лечебни растения. Те им помагали както за детокс, така и при някои храносмилателни проблеми. Днес, благодарение на 100% чисти и натурални етерични масла, ние можем да си направим детоксикация на организма, да подобрим работата на черния дроб и се заредим с енергия за новия сезон.

Детокс – помислете за черния си дроб

Черният дроб е ключов орган в тялото, тъй като трансформира хранителните вещества в ценни клетъчни елементи. Може да се каже, че той осъществява естествен детокс като изхвърля отпадъците. Именно той определя и нивото на енергия и тонус, осигурявайки ни добро кръвообращение. Но както всяка друга част от организма, се претоварва поради различни фактори. И в един момент жизнените му функции биват забавени.

Детокс на черния дроб е силно наложителен тази пролет, ако човек прекалява с алкохола, цигарите, храни се изключително нездравословно, ползва козметика и препарати за дома с токсични съставки. И това може да стане чрез използването на определени етерични масла, които насърчават дренажа и детоксикацията.

Детокс с етерични масла – нашето уелнес решение за пролетта

 <img decoding=
Pixabay

„Когато хората чуят детокс, се сещат първо за лимон. Но освен този цитрус, има много други неща, които да приемат, за да премахнат токсините и се почувстват по-жизнени“. Това разкрива д-р Альона Гъркова, сертифициран клиничен ароматерапевт. Тя съветва да изпробвате ценните свойства на етерично масло от розмарин, ким, морков и други.

Според специалиста, ако човек прави детокс за първи път, трябва да внимава. В случай, че не знае как да използва етерични масла и някои други продукти за детокс, това може да навреди, отколкото да помогне на здравето му.

Детокс за пролетта – кои етерични масла да използвате?

Етерично масло от лимон

<img decoding=

Както стана ясно, прави ли се детокс, няма как да пропуснем лимона.

„Много от нас си правят топла вода с прясно изцеден сок от него, но ако не са опитвали етеричното масло от цитруса, то пролетта е идеалното време за това“, казва ароматерапевтът на Pranarom.bg.

За детоксикация на организма, си купете чисто етерично масло от лимон. „То действа добре на храносмилателната система и има очистително действие, което е ефикасно за всички чернодробно-панкреатични функции“, обяснява още д-р Аля Гъркова. И посочва, че самият детокс с етерични масла става по няколко начина – чрез директен прием през устата или подредством ароматен масаж или дифузия.

Друго нещо, което специалистът препоръчва за пролетен детокс, е приемът на перли с етерично масло, които нямат мирис.

Етерично масло от морков

<img decoding=

Ако кожата ви е пълна с пъпки, омазнява се лесно и имате неприятна миризма под мишниците, то със сигурност имате спешна нужда от детокс на организма. „Етеричното масло от моркови има регенериращи, тонизиращи и ревитализиращи свойства“, посочва ароматерапевтът. По данни на Pranarom – Франция, то подпомага процеса на дренаж както на черния дроб, така и на бъбреците.

Ако е натурално, етеричното масло от морков пречиства кожата, кръвта и подобрява кръвообращението. Освен това помага за понижаване на нивата на холестерола. Или всичко това, което трябва да изпълним, за да кажем, че сме имали успешен детокс.

Етерично масло от розмарин и вербенон

<img loading=

Може да изпробвате ароматните молекули на въпросния натурален продукт. С етеричното масло от от розмарин и вербенон ще освежите въздуха у вас и същевременно насърчите своя детокс.

По думите на д-р Гъркова, то е идеално, ако сте прекалили с вредните храни през последните месеци и търсите начини за премахване на токсините. Освен черния дроб, маслото насърчава дренажа и на жлъчката.

Ще позволи доброто усвояване на мазнините в храната благодарение на жлъчегонното си жлъчегонно действие.

<img loading=

Детокс с етерични масла – каква дозировка да ползвате?

От 1 до 2 капки от избраното етерично масло се смесват с чаена лъжичка растително масло, върху неутрална основа или върху захар.

„Приемайте етерично масло за пролетен детокс сутрин, на празен стомах, в продължение на 3 седмици, но не прекалявайте с количеството“, съветва д-р Гъркова. И дава пример с това, че някои етерични масла са противопоказни за бременни и кърмачки, както и хора, имащи проблеми с бъбреците и черния дроб.

Ако имате някакви здравословни проблеми, алергии или не сте сигурни колко време е най-добре за вас да правите детокс с етерични масла, може да се консултирате с ароматерапевт. Той ще ви даде правилните насоки.

Съвет от екипа на Pranarom.bg:

Всеки детокс, независимо дали е с етерични масла, диета или нещо друго, е необходим не само за тялото, но и душата. Както правите пролетно почистване на дома, погрижете се и за вашата психика.

След като обърнете внимание на хранителния режим, елиминирате някои вредни навици и започнете да се движите и спите повече, ще станете по-спокойни. А включването на етерични масла в ежедневието ще се превърне във вашето уелнес оръжие – за детокс, по-положителни мисли и баланс между тялото и ума.

Детоксикацията с етерични масла, нито ароматерапията с тях, нямат незабавен ефект. Бъдете постоянни и се погрижите за подобряването на вашето физическо и психическо благополучие, за да усетите ефекта им.

Този текст има информативен характер за това как да си направите детокс с етерични масла. Той не замества консултацията със специалист.

Снимки: Pixabay

5/5 - (3 votes)