Йога, медитация и ароматерапия

Както всички знаем медитацията, йогата и АРОМА терапията вървят ръка за ръка. Вече идва сезона на отпуските и на всички ни се иска да направим малка  ДЗЕН пауза от забързаното ни ежедневие и да се потопим  в   света на АРОМА терапията. Иска ни се да намерим хармонията между душата и тялото ни, за която често забравяме, но без която няма как да възстановим своите психически и физически сили.   Има много методи да направим всичко това, включително йогата и медитацията. Ще се опитаме да убедим всички начинаещи в ползите от етеричните масла в този момент, когато умът и тялото се сливат в едно. Скритите ползи от Йога Йогата е много повече от физическо упражнение, тя е преди всичко дисциплина за здравето и благосъстоянието на духа и тялото. Можете да дифузирате етерични масла по време на йога. Гъвкавите упражнения, разтягането, различните пози целят да приведат практикуващия в равновесие. Думата йога всъщност произлиза от Санскрит и означава „ свързвам” , „свързващи се части”. Други аспекти, но разбира се не на последно място са дишането, концентрация, пречистване на тялото и отхвърлянето на негативните емоции, като алчност, завист, насилие. Също както йогата, АРОМА терапията влияе върху ума и тялото, осигурявайки психическото и физическото благосъстояние на човека. Тъй като етеричните масла въздействат по един много деликатен начин върху нервната система, тяхното използване по време на йога или медитация може да улесни и да направи всичко това много приятно. Има два основни метода за използването на етеричните масла по време на йога:

  • Чрез студена дифузия с ултразвуков дифузер, при която молекулите на етеричните масла се разпръскват под формата на фина пара във въздуха. Това ни помага да дишаме по – лесно и подобрява настроението ни.
  • Масаж- етеричните масла се прилагат върху кожата, обикновено разредени. Така мускулите и ставите са отпуснати и подготвени за йога упражнения.
  • Можете да използвате етеричните масла и след това, за да възстановите гъвкавостта на ставите си по- бързо, да предпазите мускулите от схващане или просто за незабавно отпускане.

Кои етерични масла и как да ги използваме? Много етерични масла са известни със своето изтънчено въздействие върху има и сетивата ни. Достатъчни са 6-8 капки етерично масло, поставени в ултразвуков дифузер, за да може аромата да се разпръсне в стаята където упражняваме йога. Не е необходимо да поставяте повече, за да не се насити въздуха в стаята прекалено много. Някой етерични масла са така наречените свещени етерични масла.

Те ни помагат да забравим за дребнавите и незначителни неща и да погледнем света „ отгоре”. Такива масла са Хималайски нард, Тамян, Смирна. Други масла ни зареждат с ентусиазъм и вдъхновение, което може да е мотивиращо по време на йога. Такива са етеричните масла от Грейпфрут, Лайм, Мандарина, Горчив портокал, Петигрен, Розмарин и Лютива мента. Етеричните масла от Евкалипт радиата, Евкалипт, , Вечно зелен кипарис, Мирта от своя страна улесняват дишането по време на йога. И накрая, за да не забравяме, че сме тук, на земята, можем да използваме етерични масла от Сандалово дърво, Атласки Кедър, Пачули или Ветивер. Има разбира се и много други.  

Може разбира се да направите и собствена комбинация от 3 до 7 етерични масла, която най- добре да отговаря на вашето физическо и емоционално състояние. И още нещо интересно- направете си собствен спрей от етерични масла, с който да почиствате постелката, която използвате по време на йога. Прибавете 20 капки от предпочитанат от вас смес от етерични масла към 4 лъжици алкохол ( нап. Водка), смесете ги в шише с пулверизатор и разклатете добре. След това напръскайте постелката си с тази ароматна мъгла . Все още сте объркани каква комбинация от етерични масла да използвате по време на йога????  Pranarom  ви предлага идеална комбинация –  комбинация  “Медитация”. В нея ще усетите истинския аромат на Тамян, Сладъл портокал, Лайм, Бергамот, Цейлонска Канела, Елемми и Нард от Хималаите. 

А за да се предпазите от болки в мускулите и ставите след йога- използвайте масажно масло Aromalgic. В него се съдържат етерични масла, които  загряват и правят мускулите и ставите по- гъвкави – Евкалипт и Гаултерия. 

4.5/5 - (470 votes)