Как да си помогнем при косопад

Все повече хора, страдащи от косопад се обръщат към ароматерапията, за да намерят решение.  Случаите на косопад са толкова различни и могат да се дължат на различни фактори. Има косопад и косопад Важно е да различим различните случаи на косопад и да те да бъдат диагностицирани от доктор специалист преди да пристъпим към каквото и да е лечение.

Временния косопад в много случаи е свързан с хормонални промени, особено след раждане или по време на менопауза. Същото се отнася и при проблеми с щитовидната жлеза- забелязва се изтъняване на косъма и дори косопад. Във всички тези случаи на косопад  медикаментозното лечение ще помогне. За разлика от посочените по- горе случаи, андрогенният косопад  ( често срещана форма на косопад както при мъжете, така и при жените) се причинява както от хормонални фактори, така и от генетични. В повечето случай  за него няма ефикасно лечение. 

Какво представлява  Аlopecia areata?Аlopecia areata се характеризира със загуба на коса само на определени части на скалпа, но може да доведе и до пълно оплешивяване – Аlopecia totalis.  Причините за Аlopecia areata са малко известни. Остра и внезапна загуба на коса може да се наблюдава и по време на химиотерапия и лъчелечение, силен стрес, липса на определени хранителни вещества или облъчване. В такива случай косата постепенно се възстановява. За разлика от случите по- горе,  локализираната алопеция е причинена от външни фактори( рани от изгаряне, лишеи, тения и др. ) или автоимунни фактори. 

В тези случаи косопада се лекува много трудно. Във всички случай, обаче, косопадът причинява сериозни психически последствия. Клинични проучвания за влиянието на етеричните масла при косопад (Аlopecia areata) Участващите в проучването, общо 84 броя,  били разделени на две групи: Едната група трябвало да използва следната формула от Етерични масла:

 • ЕМ Мащерка- 2 капки
 • ЕМ Лавандула Ангостифолиа- 3 капки
 • ЕМ Розмарин- 3 капки
 • ЕМ Атласки кедър- 2 капки
 • Растително масло Жожоба- 3 мл
 • Растително масло Гроздови семки- 20 мл

Пациентите трябвало да масажират скалпа минимум 2 мин. всяка вечер и да обвият главата си с хавлия за по- добро проникване на етеричните масла. Втората група била третирана само със смес от  растително масло Жожоба и растително масло Гроздови семки. 

Резултатите са окуражаващи: Лечението е оценено на база на серия от снимки, направени от двама независими дерматолога, които не са запознати с назначеното лечение на пациентите. На всеки участник са направени снимки в началото на изследването, след 3 месеца и след 7 месеца. Степента на успеха се измервала по два метода: компютърен анализ на местата с косопад и измерване на степента на гъстота на косата по скала от 1 до 6. Била отчетена значителна разлика между двете групи участници.

Резултатите от прочуването показали значително подобрение на всички измервани показатели 44 % от пациентите от първата група, която използвала за лечение етерични масла, показали значително подобрение срещу само 15 % от втората група, използваща растителни масла. Измерванията за първата група показали намаляване на засегнатите зони средно с 103,9 см2 в сравнение само с 1,8 см2 за втората група. Авторите потвърждават, че използването на тази смес от етерични масла е много по –ефикасно от традиционно използваните медикаменти за лечение на косопад. 

Какви масла да използваме? На този въпрос не можем да отговорим еднозначно, но със сигурност винаги можем да предложим ароматна смес от етерични масла за различните случай. За намаляване на загубата на коса и стимулиране растежа са подходящи следните етерични масла – Атласки кедър, Иланг- иланг и Розмарин ( всички хемотипове). За загуба на коса ви предлагаме следната рецепта от Доминик Боду (Dominique Baudoux).:

 • ЕМ Каяпут- 10 капки
 • ЕМ Индреше египетско- 20 капки
 • ЕМ Мандарина- 20 капки
 • ЕМ Джинджифил- 10 капки

Прибавете  3 капки от тази смес към малко количество от шампоана, който ползвате, точно преди употреба. Масажирайте, оставете няколко минути и изплакнете. За да стимулирате кръвообращението  и обмяната на клетките на скалпа, ние ви предлагаме ЕМ Бял бор или ЕМ Канела ( листа или кора) в следните пропорции:

 • ЕМ Канела кора- 5 капки
 • ЕМ Бял бор- 20 капки
 • РМ Жожоба – 30 мл

Масажирайте няколко капки от сместа върху измита коса. Оставете да подейства една нощ. Повторете два- три пъти на седмица в продължение на 3 седмици, особено през есента. Тази комбинация не е подходяща за бременни жени и кърмещи майки.

4.5/5 - (276 votes)