Етерично масло от розмарин цинеол

18.23 лв.

Расте в диво състояние около средиземно море. Камфоровият розмарин, Rosmarinum officinalis, е храст от рода Устноцветни. Притежава многобройни фитофармацевтични свойства, но също представлява и билка за подправка, както и паша за медоносни пчели. Розмариновият мед се ползва с голяма слава. Растението е често използвано и в парфюмерията – името му, от латински, означава „морска роса” понеже спонтанно израства край морето, но според евангелистката традиция Romarin означавало „Розата на Мария” (на английски Rosemary).

Категория:
 

Описание

Навярно няма човек, който да не усещал приятния мирис на розмарина. Въпреки че най-често се използва в кулинарията, множеството му други свойства остават в периферията, а за да се възползвате от тях, трябва да се запознаете какво може да ви даде розмарин цинеол етерично масло.

Светът на етеричните масла е безбрежен. Това е логично, тъй като може да се направи етерично масло от почти всяко растение. Това, от своя страна, е плюс, защото спектъра от ползи на растението се разгръща и така неговата приложимост става още по-голяма.

За да не се лутате като в омагьосан кръг, търсейки подходящото етерично масло за вас, онлайн магазинът на Pranarom.bg е мястото, на което можете да се доверите. Продуктите в нашия сайт отговарят на най-високите стандарти и затова клиентите ни са винаги доволни.

Как действа розмарин цинеол етерично масло

Както споменахме, розмаринът има голямо количество свойства. В следващите редове ще се запознаете с тях, за да се убедите сами, че може да ви бъде от изключителна полза.

Косопадът е често срещан проблем. Въпреки че в повечето случаи се дължи на гена, в някои други причината може да бъде стрес или дефицит на хрантиелни вещества. Не съществува определено етерично масло от розмарин за коса.

Причината за това е, че то не може да има магическо действие и внезапно да накара косата ви да расте, но това, което може да направи е да играе ролята на допълнителен стимулант, който поне малко да помогне с намаляването на косопада.

Розмарин цинеол етерично масло стимулира и жлъчното отделяне, има муколитично и противохремно свойство и може да служи като болкоуспокояващо.

Има благоприятно действие при мускулна умора, ревматизъм, пристъпи на подагра и наднормено тегло. Въпреки това, както всеки продукт, трябва да се внимава с неговата употреба.

Не бива да бъде използвано по време на бременност или от бебета и деца. Също така не е препоръчителна употребата му при високо кръвно налягане или епилепсия и е предназначено за външна употреба.

Дори и да нямате гореспоменатите здравословни проблеми, не означава, че не можете да се възползвате от функцията на розмарина като ароматизатор. Неслучайно той се използва толкова много в парфюмната индустрия.

Можете да експериментирате и да го комбинирате с други етерични масла, за да получите предпочитания от вас аромат. Запомнете обаче, че поради наситеността си, етеричните масла не трябва да се използват в огромни количества.

Rosmarinus officinalis ct camphre

Ароматни молекули: Камфор, 1,8 cinéole, монотерпени

Дестилирана част: цъфтящият връх

Основни свойства:

 • Нерво-мускулно, отпускащо мускулатурата, отпускащо схващания
 • Липолитично
 • Противохремно, муколитично
 • Стимулиращо жлъчното отделяне, изхвърлянето на жлъчния сок
 • Предизвикващо менструация
 • Против образувания в жлъчката и бъбреците
 • Болкоустпокояващо

Традиционни указания

 • Мускулни схващания, стягания, ревматизъм, артроза +++
 • Мозъчно високо налягане, сърдечна слабост +++
 • Обструктивен хепатит, цироза, диспепсия, висок холестерол в кръвта ++
 • Аменорея (отсъствие на менструация), олигоменорея ++
 • Пристъп на подагра +++
 • Свръхтегло, затлъстяване +++
 • Образувания в бъбреците и жлъчката ++
 • Препоръчана дозировка:

Външно: При ревматични болки и спазми, няколко капки Х.Е.М. + една от лешниково масло се прилагат няколкократно в зоните на болката.

Полезни съвети:

 • Не се препоръчва по време на бременност
 • На бебета и деца
 • При високо налягане или епилепсия

Съвети на професионалиста:

За мускулни схващания, прилагат се пряко 2 капки Х.Е.М. от розмарин с камфор + 2 капки Х.Е.М. от Полегнала Гаултерия + 10 капки лешниково масло.

Размер: 10 ml

+ = одобрява се; ++ и +++ = препоръчва се; ++++ и +++++ = силно препоръчително

Pranarom.bg – доверете се на качеството

Ако вече знаете кое етерично масло пасва на вашите предпочитания, е лесно да направите своя избор. Въпреки това трябва внимателно да прецените откъде да го закупите, а за да не бъде това дилема, доверете се на Pranarom.bg.

4.5/5 - (374 votes)