Етерично масло от естрагон

24.53 лв.

Хранителна добавка от 100% чисто и натурално етерично масло от естрагон. Има противоалергичен, противовъзпалителен и противоферментационен ефект. Освен това притежава силно противоспазмично действие. Тонизира мозъка. Поради неговите нервно-мускулни противоспазмични, антивирусни и противоалергични свойства, се използва широко и в ароматерапията.

  • Хемотипни етерични масла
Код: 56 Категория:
 

Описание

Етеричното масло от естрагон се добива от цъфтящите връхчета на растението Artemisia dracunculus. Самото име естрагон иам старогръдски произход. Означава дракон, змии. В миналото се смятало, че неговото коренище предпазва от студенокръвните животни и лекува при ухапване от тях.

Етерично масло от естрагон – основни ползи

Продуктът е хранителна добавка от 100% чисто и натурално етерично масло от естрагон. Има противоалергичен, противовъзпалителен и противоферментационен ефект. Освен това притежава силно противоспазмично действие.

Маслото е полезно за стомаха и има газогонно действие. Тонизира мозъка. Поради неговите нервно-мускулни противоспазмични, антивирусни и противоалергични свойства, се използва широко и в ароматерапията.

Ефикасно средство за облекчаване на проблеми схраносмилателната система. Съшо така действа добре при спастична кашлица, алергична астма, както и мускулни крампи.

Маслото е приложимо и при болезнена менструация и гинекологични спазми. освен това има положително действие срещу запек, гадене, повръщане, лошо понасяне на пътувания.

Естрагонът е полезен и при сезонни алергии.

Състав

Основните съставки на етерично масло от естрагон са 70% естрагол и транс и цис-b-OCIMENE 25%. Процентът на естрагол може да бъде по-висок при някои видове (>85%).

Етеричното масло от босилек и това от естрагон, съдържащи естрагол, се използват от древността, без никога да са представлявали реална токсичност за хората и животните.

За съжаление, високият процент естрагол е донесъл лоша репутация на тези растения (опасни, токсични, канцерогенни, не се препоръчват в ароматерапията и т.н.).

Естрагол също е показал генотоксичен сигнал при гризачи и е бил обект на множество проучвания. Но досега нито един европейски или американски правителствен орган не е забранил употребата на естрагол или билките, маслата, хранителните добавки, ароматите и лекарствата, които го съдържат. Съответните концентрации се считат за твърде ниски, за да бъдат генотоксични.

Естраголът сам по себе си не е генотоксичен и неканцерогенен (който може да причини рак чрез увреждане на клетъчната ДНК), а по-скоро е получен метаболит, получен от метаболизма на алкилбензен, който е генотоксичен.

Въпросният метаболит за естрагол е хидроксиестрагол, който се метаболизира до сулфооксиестрагол и хидроксиестраголов оксид. Тези съединения във високи дози могат да предизвикат мутации на ниво ДНК и вероятно да бъдат канцерогенни.

Chavicol ME, b-ocimène

Дозировка

  • Поглъщайте по 1 капка дневно.
  • Максимална препоръчителна дневна доза за предварително разредено масло: 1 капка – 40 mg.
  • Не използвайте повече от 14 дни.

Предпазни мерки

  • Потърсете съвет от пециалист преди да го приемете;
  • Съхранявайте на място, недостъпно за малки деца;
  • Етеричното масло от естрагоб е замества разнообразното и балансирано хранене и здравословния начин на живот;
  • Не превишавайте препоръчителната доза;
  • Да не се използва по време на бременност и кърмене и лица под 18 години;
  • Съхранявайте далеч от източници на топлина и светлина.

Размер на опаковката: 5 ml

Съвет от екипа на Pranarom:

Не се препоръчва през първите 3 месеца на бременността. Възможен е кожен обрив при ползване в чисто състояние. Затова винаги го разреждайте с базово, например растително масло. преди да го нанесете.

Разгледайте и богатия каталог с растителни масла на Pranarom.bg. 

4.5/5 - (364 votes)