Пролетна умора – преборете я с етерични масла

Пролетна умора – основният проблем на много от нас този сезон. Времето навън ще се подобрява и ни кара да се разхождаме, но нямаме сили. И основната причина за това е, че липсата на енергия ни прави по-отпуснати и тъжни.

Една пролетна умора може лесно да се сбърка с психическа, хронична или постоянна. Всичките са предизвикани от качеството на живот, причиняващо стрес, раздразнителнос, липса на концентрация, напълняване и други. И в някои случаи могат да се превърнат в генерализирано състояние на изтощени, което иска лечение.

Няколко синергии от прости и ефективни етерични масла na Pranarom.bg ще ви помогнат борба с вашата пролетна умора. В тях има съставки, които помагат на организма в оптималния начин.

Пролетна умора – почивката е много важна


<img decoding=
Pexels

Когато попитате човек как е, понякога чувате: „Добре, но леко уморен“. Всички смятаме умората за част от нашето ежедневие и пием хапчета, за да се справим с нея. Но това не е нормално, защото има естествени средства за справяне с нея.

„Пролетната умора може да причини главоболие, мускулни болки, дори депресия. И е много важно да се определи причината, за да се прибегне до избора на етерични масла. Има и хронична умора, която за разлика от тази през пролетта, трае по-дълго – поне 6 месеца“. Това казва д-р Альона Гъркова, сертифициран клиничен ароматерапевт. И дава пример, че постоянната умора може да се обясни с някое основно заболяване като хипотиреоидизъм, депресия, затлъстяване, инфекция и други. Ако тя не минава, то трябва консултация с лекар и адекватно лечение.

Неправилно хранене, липса на витамини и минерали, могат да вървят заедно с пролетната умора. И тук е важен хранителният режим, богато на разнообразие от плодове и зеленчуци, богати на витамини, минерали и серотонин.

Етерично масло от мента срещу пролетна умора

„Това е едно от най-добрите етерични масла за борба със състояние на обща умора. Толкова просто и ефективно като лекарство“, посочва д-р Аля. Но добавя, че някои от посочените по-долу рецепти не бива да се ползват от бременни и кърмещи жени. Те не са препоръчителни за деца под 12 години, възрастни хора, епилептици или хипертоници, в случай на чернодробно заболяване.

Как да използвате етерично масло от мента срещу пролетна умора?

1 капка етерично масло от мента се разрежда в 1 лъжица растително масло или мед. Приема се до два пъти дневно – на обед. Трябва да се направи едноседмичен курс, за да има ефект.

<img decoding=
Pexels

Масаж с етерични масла при пролетна умора

Може да се каже, че този масаж е релаксиращ и антистрес. Идеален е при хора, които имат проблеми със съня. По думите на д-р Гъркова, при този проблем и пролетна умора, релаксацията е много важна. Тя помага на организма да се възстанови и повиши енергийните си нива.

Необходими съставки за масаж при пролетна умора:

  • 50 мл масло от лешник;
  • 10 капки етерично масло от лавандула;
  • 15 капки етерично масло от градински чай.

Въпросната синергия, препоръчана от ароматерапевта на Pranarom.bg, не бива да се използва от бременни, кърмещи и деца под 10 години.

Смесете всички съставки в бутилка от 50 мл. Ползвайте за масаж на горната част на гърдите или гърба – няколко часа преди лягане. „Благодарение на този масаж ще бъдете по-спокойни, ще подобрите съня и се справите с пролетната умора. Можете да го правите всяка вечер преди лягане, особено в моменти на стрес или силна умора“, завършва д-р Аля Гъркова.

Може да пробвате и дифузия на етерични масла срещу пролетна умора. За целта са най-подходящи иланг-иланг, лимон и масло от дърво Хо. Друг начин е да пробвате спрей за въздух – цитрус, който успокоява сетивата.

Този текст има информативен характер за етеричните масла при пролетна умора. Той не може да замести консултацията с медицински специалист.

5/5 - (1 vote)