Инхалатор с етерично масло – как да го използвате?

Знаете ли какво е инхалатор с етерично масло? Той е най-лесният начин за ароматерапия, който може да използвате във вашето ежедневие. Малък и изключително удобен, той може да ви бъде под ръка винаги, когато ви потрябва.

За ароматерапевтичния инхалатор може да изпозлвате въпросните натурални продукти, с което да насърчите вашето здраве и тонус за деня. Проучванията показват, че вдишването на етерично масло може да помогне както на емоционално ниво, както и на физическо ниво.

Инхалатор с етерично масло – какво представлява?

Най-просто казано, въпросният продукт за ароматерапия е вид стик, който съдържа памучен филтър. Той се напоява с избраното от вас етерично масло, което трябва да се вдиша веднага – чрез докосване на носа или вкарването му във всяка ноздра.

Чрез вашия инхалатор с етерично масло може да подобрите състоянието на вашите дихателни пътища или да отпушите носа си. За целта трябва да си купите етерични масла, които имат антибактериално, бронхолитично и противовъзпалително действие.

Кои са предимствата на назалния инхалатор?

<img decoding=

Нашето обоняние е свързано с областта на мозъка, която контролира спомените, емоциите и хормоните. Използвайки инхалатор с етерично масло, вие ще се справите с проблеми като главоболие, глад, стрес, липса на енергия и концентрация…

Основното предимство на инхалатора е, че е супер удобен. И с него може да си направите ароматерапия у вас, в офиса, дори на пейката в парка, докато децата играят на площадката. Ако пък сте твърде заети, може да усетите силата на етеричните масла в движения, само като го помиришете за няколко минути.

Повечето инхалатори с етерично масло, които се предлагат на пазара, са за многократна употреба. Те са направени така, че няма риск продуктът да се разлее или замърси мястото, на което го държите.

Инхалатор с етерично масло – как да го използвате правилно?

Ароматерапията е популярен вид алтернативна медицина, която използва безопасни и естествени етерични масла. Както стана ясно, инхалаторът е ценен инструмент, чрез който да я осъществите където и да сте. Но трябва да знаете, че са ви необходими 100% чисти и натурални органични етерични масла. Такива, например са равинсара, евкалипт глобулус, мента, ментол евкалипт, чаено дърво, но има и други, които да изпробвате.

Инхалатор стикът, например, е със сменяем памучен филтър за етерично масло. Изваждате го и напоявате с 10 до 15 капки. Тях трябва да нанесете по цялата му дължина. Добре е да го ползвате веднага, защото етеричните масла са летливи.

Взимате вашия инхалатор с етерично масло и го поставяте пред носа. Или го слагате в едната и другата ноздра. Важното е да вдишате дълбоко, за да може ценните съставки на избраното от вас етерично масло да стигне до белите ви дробове. Има и вариант леко да размахвате стика пред носа за около 5 минути.

<img decoding=
Pranarom – Франция

Следвайте правилото 5-5-5 за вашия инхалатор с етерично масло:

  • Бройте до 5, докато вдишвате;
  • Задържете дъха си и бройте до 5;
  • Бройте до 5 отново – докато издишвате;
  • Повторете 2-3 пъти правилото 5-5-5, ако е необходимо.

Всеки инхалатор може да стои във вашата чанта или раница. Но не бива да забравяте, че трябва да е добре затворен. Ако ароматът от филтъра не се усеща, го напоете отново. Това трябва да стане, като го отстраните внимателно и му поставите 10-15 капки етерично масло. И отново го завъртете. Ако желаете, може да смесите няколко аромата.

Най-добре е да държите назалния инхалатор далеч от пряка слънчева светлина и топлина, съветват ароматерапевти.

Инхалаторът може да се дава на деца, но те трябва да са навършили 6-годишна възраст. Той не се препоръчва за бременни жени.

Рецепта за запушен нос:

Ако носът ви е запушен поради настинка, грип или попадане на замърсявания, може да го отпушите с инхалатор с етерично масло. Той може да се ползва 3-6 пъти на ден. Не забравяйте да поставяте капачката след използване, за да запазите ценния аромат.

<img decoding=

Направете си синергия от:

Напоете с въпросната комбинация памучния филтър и изпробвайте. В случай, че искате друга синергия, може да го смените с нов.

Енергизиращи синергии за инхалатор с етерично масло:

Смесете 5 капки етерично масло от мандарина с 5 капки лимон и 5 капки етерично масло от мента – за повече тонус през деня.

Друга синергия, която да приготвите, съдържа 6 капки петигрейн, 4 капки етерични масло от лавандула и 3 капки от кедрово дърво. Тя е за релаксация, при стрес и пролетна умора.

Този текст има информативен характер. Той не може да замести консултацията ви със сертифициран ароматерапевт.

5/5 - (13 votes)