Ползи от маслото от черен кимион

Растителното масло от черен кимион се добива от растението Nigella sativa, за което се счита че произхожда от земите на Югозападна Азия и Източна Европа. Черният кимион се използва още от древни времена за терапевтични цели, в рамките на традиционните медицински похвати за алтернативно повлияване на различни неразположения и подобряване на здравето.

От терапевтичните свойства на маслото от черен кимион може да се възползвате именно употребявайки натурални продукти, добити от естествената суровина, каквото е и растителното масло от Nigella sativa.

На какво се дължат полезните свойства на растителното масло

Черният кимион, както и маслото добито от него съдържат една основна активна съставка, за която се смята, че е главният „виновник“ за благотворното действие на продуктите, съдържащи натуралната суровина. Тя е известна под названието тимоквинон и се съдържа в голямо количество в семената и маслата на растението Nigella.

Също така обаче се смята, че именно тя може да реагира с някои лекарствени съставки. Затова е важно, когато приемате растително масло от черен кимион да съблюдавате за възможни взаимодействия, за да предотвратите появата на странични ефекти.

Студено пресованото масло от черен кимион съдържа още голямо количество мастни киселини, с преобладаващо съдържание на полинаситени такива, сред които и линолова и олеинова киселини. То съдържа още стероли, картеноиди и есенциални ароматни компоненти, които имат силни антиоксидантни качества.

Масло от черен кимион за отслабване

Една от най-честите причини, поради които потребителят се интересува от употребата на продукти с черен кимион е именно потенциалът му да повлияе благоприятно за целите на отслабването. Все още не е известно точно какъв е механизмът на действие на растителните съставки, но се забелязва видима подкрепа за намаляване на излишните мазнини и отърваване от натрупаните в повече сантиметри.

Ефектът е забележим особено при хора, които страдат от затлъстяване, метаболитен синдром или имат проблеми с кръвната захар. Проучвания показват, че приемането на масло от черен кимион може да спомогне за понижаване високите нива на глюкоза в кръвта и да предотврати неприятния ефект от прекомерните стойности на захарта. Също така се смята, че кимионът може да повлияе за понижаване на високото кръвно налягане и редуциране на холестерола.

Други ползи от употребата на растително масло от кимион

Друг начин за употреба на това растително масло е чрез локално нанасяне върху кожата или скалпа. Тъй като то има прекрасни антибактериални и противовъзпалителни свойства, апликацията му в засегнатите участъци може да спомогне в лечението на акне, екзема, псориазис, както и за овлажняване на прекомерно суха кожа.

Освен това може да окаже благоприятно влияние върху други инфекциозни и неинфекзиозни кожни състояния, включително и алергии, рани и витилиго. Също така може да бъде използван за омекотяване и хидратиране на косата и нежно успокояване на скалпа.

Що се отнася до орален прием, маслото доказано показва и свойства, свързани с нормализирането нивата на глутатион.

Смеем да твърдим, че най-доброто масло от черен кимион може да намерите при нас – в сайта на Pranarom. То е изцяло натурално и добито чрез метод на студено пресоване, който запазва максимално естествените качества на растителната суровина, от които можете да се ползвате. Освен това кимионът, който е използван за неговата направа е отглеждан в условията на био земеделие – съществено условие за високото качество на изходния продукт.

Оценете