Качествен дифузер – защо да изберете ултразвуков?

Качествен дифузер – как да го открием измежду всичките, предлагани на пазара? Всеки, който иска да притежава въпросното устройство в дома или офиса, се интересува от ароматерапия. Чрез нея той може да облекчи стреса, тревожността, да подобри психичното си здраве, да се отпусне и заспи по-лесно. Като алтернативна форма на холистичната медицина, тя има още безброй ползи.

Мирисът, стига да е от качествен дифузер, активира обонятелния нерв. Той е свързан директно в лимбичната система – мозъчния център за емоционална обработка. Или с други думи – нашето обоняние може да окаже влияние върху реакцията на тялото към стреса. Ето защо, ако целите да облекчите мигрената или се успокоите в края на деня, имате нужда от ароматерапевтичен дифузер.

Но за да се възползвате максимално от предимствата на ароматерапията, трябва да разполагате с качествен дифузер. Но преди да направите покупката му, е добре да познавате различните видове и принципа им на работа.

Качествен дифузер и действието на етеричните масла в него

Ултразвуковите вибрации се създават от малък диск под повърхността на водата, който кара етеричното масло да се разпадне на малки микрочастици. Така те се разпръсват равномерно във въздуха, създавайки прекрасен аромат. Но ефектът им е много по-широкообхватен.

Етеричните масла могат да имат успокояващи, ободряващи, облекчаващи и лечебни свойства, стига да знаете как и по колко да ползвате от тях.

Различните аромати могат да предизвикат различни емоции, тъй като обонянието е в пряка комуникация с нашата лимбична система. Както знаем, нещата, които усещаме с носа си, предизвикват емоция, дори преди да идентифицираме аромата. Не става дума само за самата миризма, а за начина, по който всеки от нас я възприема. Един може да се намръщи, друг да се усмихне или пренесе в друго измерение. Именно това е основната цел на един качествен дифузер – не само да разпръсква аромата, а да влияе на емоционално ниво.

 <img decoding=
Pranarom- France

Разпръскване на етерични масла с дифузер – основни ползи

Има много причини, поради които хората избират да ползват силата на маслата в своето ежедневие. Не си струва да инвестирате в качествен дифузер, ако просто искате вашата спалня да мирише приятно. Те имат ароматерапевтични цели, много от които не са широко известни.

В чистите етерични масла няма химикали или изкуствени съставки. Тези на Pranarom.bg, например, са висококачествени и се смесват с вода. Като получената дифузия се различава от горенето на тамян, ароматните свещи или парата, излизаща от горелки, върху които сте капнали ароматна субстанция.

Всички качествени дифузери работят с персонализирани или предварително приготвени смеси от етерични масла, за да създадат приятна атмосфера в дома или офиса, залата по йога. Има релаксиращи, енергизиращи, такива за отпушване на носа или по-лесното заспиване на малки и големи.

Качествен дифузер – кой се смята за такъв?

Има няколко вида устройства, от които може да избирате. Някои само овлажняват въздуха, подобрявайки средата в помещения с ниска влажност, климатици или печки на твърдо гориво/парно. Но ако желаете да практикувате ароматерапия у дома и се възползвате от лечебните свойства на маслата, ви трябва качествен дифузер. Той трябва да разпръсква етеричните масла във въздуха без нагряване.Това е основното. Иначе, това може да стане чрез вода или просто пара, като циркулацията на въздуха в него е много важна. Но не са за подценяване някои функции като режим на работа – дали може да се изключи сам след определен период от време, например.

Обикновено дифузерите работят на ток, но има и по-обикновени варианти с батерии. Важно е и от какъв материал са изработени. Докато допълнителни функции като светлини в различни цветове, USB, музика и подобни, не са от особено значение за ароматерапията.

Ултразвуков дифузер – какво представлява?

 <img decoding=

Днес дори в магазинчетата за 1 лв. може да намерите устройства, които се пълнят с вода и овлажняват помещенията. Но те не са пример за качествен дифузер, а точно обратното! За разлика от тях, ултразуковите са проектирани така, че да работят въз основа на оригиналната дифузионна технология. Те използват тихи и фини ултразвукови вибрации, за да разградят етеричните масла и водата, изпращайки ги във въздуха под формата на нежна мъгла. Различават се от другите видове по това, че не използват топлина или вентилатори. Просто малките им вибрации изпаряват бързо избраното масло или синергия, като не променят техния аромат.

Качествен дифузер – защо да изберете ултразвуков?

Ултразвуковите дифузори за етерични масла са ефективни, безопасни и употребата им е много лесна. Нямат фитили или подложки, нямат нагревателен елемент. Това кара аромата да се разпръсква по-надалеч в сравнение с някое обикновено устройство. Освен това използват много по-малко масло, действайкипо-ефективно.

Ултразвуковите дифузери са много по-лесни за почистване. Те не изискват да разглобявате част по част, нямат подложки или фитили, които да се сменят, което също е от значение при тяхното използване.

От какъв ултразвуков дифузер имате нужда?

За да сте сигурни, че сте си купили ултразвуков качествен дифузер, е необходимо в кутията да има гаранция. Иначе, разликите от този тип са във външния вид и размера на резервоара. Ако желаете, може да изберете такъв, който да съответства на декора на стаята, в която ще го поставите.

Единственото, с което да се съобразите, е с какъв резервоар за вода искате. Дори ултразвуковите дифузьори с по-голям, не заемат много място в помещението. Но мястото за поставяне на водата обикновено е индикатор за това колко дълго устройството работи, преди да се изпразни напълно.

За вашия качествен дифузер може да ползвате дестилирана или филтрирана вода. Но дори и да е обикновена, това няма да повлияе на продължителността на живота на уреда или да промени начина му на работа.

Кога и как да почистите вашия качествен дифузер?

Ултразвуковите дифузори за етерични масла обикновено не се замърсяват. Може просто да го почиствате с цел д апремахнете остатъците от етерично масло, за да не пречи на новото или синергията, която искате да изпробвате. За целта свалете горната част и изсипете останалата вода от резервоара. Можете да използвате топла мокра кърпа с лек препарат. Изплакнете го малко, за да премахнете остатъците от пяна, и използвайте суха или хартиена кърпа, за да отстраните останалата вода.

Никога не използвайте белина или груби почистващи препарати за почистване на ултразвуковия дифузьор за етерично масло. Силните химикали в пластмасата и всички останали съставки, могат да останат в него и биват разпръснати във въздуха.

Съвет от екипа на Pranarom:

Всеки път, когато използвате етерични масла, било то локално или чрез дифузия, не забравяйте да се придържате към най-добрите практики за безопасност. Винаги четете и следвайте инструкциите на етикета за вашето етерично масло, както и за дифузера, който ползвате. Вече знаете, че качеството му има значение.

Както казахме, струва си да инвестирате в един качествен дифузер за етерични масла. Преди покупката помислете за вашите нужди и пространството, което е най-подходящо за уреда. И накрая – не забравяйте да спазвате всички инструкции за безопасност и употреба.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

3.7/5 - (4 votes)