Нашите 10 предложения абсолютно необходими за вашия комплект за първа помощ през лятото!


Можете да се възползвате от добрите страни на етеричните и растителните масла, където и да отидете. Пътуването далеч понякога изисква да се адаптираме към определени промени, но изправено пред тях нашето тялото не винаги може да ги приеме и да ги следва. Слънчево изгаряне, комари, храносмилателни проблеми, синини, натъртвания …  В тази статия ние ви даваме нашите основни и 100% натурални лекарства от природата, които да вземете в своята аптечка, за да се справите с неудобствата, които едно пътуване може да причини. 

6 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В МОЯТА АПТЕЧКА ПРИ ПЪТУВАНЕ :    

1. LAVENDER ASPIC (лавандула аспик): успокоява бързо при ухапвания от насекоми и при изгаряния. Lavande aspic (лавандула аспик) е основното лечебно и обезболяващо етерично масло. Най-често се използва при ужилвания от оса или ухапвания от малки отровни животни. Неговите оздравяващи и обезболяващи свойства също го правят много ценено при изгаряния и в борбата срещу гъбични инфекции. Ето защо това масло ще бъде перфектно в случай на слънчево изгаряне например.

Приложение върху кожата. След охлаждане на изгореното място, за да предотвратите разпространението на изгарянето и засилването на болката, нанесете чисто етерично масло от Lavande aspic (лавандула аспик) върху изгореното място. За да направите това, просто слагайте 3 до 4 капки на всеки 10 минути, докато болката отшуми и това през първия час, след което повторете веднага след като болката се появи отново.

2. MENTHE POIVRÉE (мента) : Срещу болест при пътуване в превозно средство, главоболие и храносмилателни разстройства. Menthe poivrée (Мента) задължително трябва да присъства в набора ви от етерични масла. Това масло притежаващо голяма болкоуспокояваща сила е отлично особено за облекчаване на храносмилателни разстройства (гадене, повръщане, лошо храносмилане), ниска концентрация и главоболие. То ще бъде полезно и за пробуждане когато сте зад волана, за да ви ободри. За подобряване на тонуса, просто нанесете капка масло върху челото си. В допълнение то предизвиква и доста приятно освежаващо охлаждане. То трябва обаче да се избягва да се прилага при деца под шестгодишна възраст и при бременни жени.

Чрез обонянието: вдишвайте директно от флакона, можете да го поставите на основа като носна кърпичка или да го поставите върху постелката на пода на колата. През устата (сублингвален път) : 1 до 2 капки мента по 3 пъти на ден. Рецепта за комбинация (синергия): За да постигнете своята хидратираща комбинация след излагане на слънце, просто смесете 50 мл растително масло от chanvre (коноп) с 10 капки етерично масло от Menthe poivrée (Мента). Прилагайте тази комбинация вечер след като си вземете душ. Тази комбинация ще ви даде леко ухаеща и дълбоко подхранена кожа.    


3. TEA-TREE (чаено дърво): За оздравяване и дезинфекциране.
Етеричното масло от tea tree или Arbre à thé (чаено дърво) е чудесено антиинфекциозно и антипаразитно средство. То може да се използва при всяка бактериална, вирусна, гъбична или паразитна инфекция. Истинско многофункционално етерично масло, то ще бъде от голяма полза дори за малки пъпки от акне, язвички в устата, настинка или възпалено гърло например. В допълнение към всичко това можете да поставите и капка от това масло върху пастата за зъби, за да дезинфекцирате устата и за избелване на зъбите.
Приложение върху кожата: В случай на рана или други неприятности: след почистване на раната, 3 до 4 капки чисто етерично масло от чаено дърво за период максимум 3 до 4 дни.

 4. YLANG-YLANG(иланг-иланг): Помощ за отпускане (когато ни „стегне шапката”)    

Етеричното масло от Ylang-Ylang(иланг-иланг):, което означава “цветя от цветя” или “парфюм с всякакви аромати” е важен антидепресант и действа отпускащо на нервната система. По време на почивката ще ви помогне да се отпуснете напълно и да възвърнете нервния покой и сексуалния си тонус.

Рецепта за комбинация (синергия): Етеричното масло от Ylang-ylang (иланг-иланг) обикновено не се прилага чисто, а в комбинация с растително масло. Препоръчваме за лятото перфектна комбинация за тонизиране и подсилване на тена. Просто смесете 50 мл растително масло от моркови (carotte) с 5 капки етерично масло от d’Ylang-ylang (иланг-иланг). Нанасяйте сместа всяка вечер, като я разнасяте така, че да прониква навсякъде, за да изглеждате добре.

5. LEMONGRASS(лимонена трева): бърза помощ при ухапване от комари и болки.
Citronnelle de Java (лимонова трева от Ява) е етерично масло с противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства. Следователно този малък флакон с масло ще бъде полезен поради три основни причини:
• Ще ви предпазва от комари.

• Ще успокои сърбящите ухапвания от комари, които все още не са успели да преминат.

• Ще облекчи болките.

Разпръскване във въздуха: 10 капки етерично масло от Citronnelle de Java (лимонова трева от Ява) в дифузор.

Приложение върху кожата: 3 до 4 капки етерично масло от Citronnelle de Java (лимонова трева от Ява), разредено в растително масло или в мляко за тяло се прилага върху крайниците, които са били изложени навън след края на деня, след вземане на душ за добра защита от комари. Важно е да не забравяте, че това етерично масло винаги се разрежда в растително масло, ако се прилага върху кожата.

 6. IMMORTELLE (безсмъртниче)Отлично средство в борбата с хематомите.

Immortelle(безсмъртниче), наричано още “Hélichryse italienne “, е много мощно антитравматично, антихематомно и противовъзпалително етерично масло. То ще бъде полезно при удари, натъртвания, навяхвания, рани и други. Използва се и за намаляване на белезите по кожата и стимулиране на доброто заздравяване след затваряне на раната.

Приложение върху кожата: 1 до 2 капки чисто етерично масло от Immortelle (безсмъртниче),  след удар, за да се намали болката и хематома и / или да се абсорбира бързо, при навяхване или натъртване.

Рецепта за комбинация (синергия): За да намалите синината, смесете 10 капки етерично масло от Immortelle (безсмъртниче), в 50 мл растително масло от arnica (арника).

4 РАСТИТЕЛНИ МАСЛА В МОЯТА АПТЕЧКА ПРИ ПЪТУВАНЕ :  


1. CALENDULA (невен): Против възпаления. 

Мазният мацерат(масло) от невен възстановява кожата ако тя е наранена или раздразнена. Използва се за специална грижа към изсушена и напукана кожа, зачервена от слънцето. Всъщност тази мазна субстанция има противовъзпалителни, противоалергични и антипритни свойства.

Рецепта за комбинация (синергия):
Невенът, смесен с етерично масло от лавандула аспик, ще успокои и възстанови кожата в случай на слънчево изгаряне и/или ухапвания. Вие можете да направите своята комбинация(синергия), като смесите 50 мл растително масло от calendula (невен) с 35 капки етерично масло от lavande aspic (лавандула аспик).

2. CHANVRE (коноп) : Нежно масло за чувствителна кожа.

Конопът е чудесно нежното масло, включително и за суха и чувствителна кожа. Благодарение на основните мастни киселини, които съдържа, кожата бива директно хидратирана. Естествено подхранващ, то е идеално средство за зряла кожа склонна към изсушаване. Освен това, благодарение на своите хидратиращи и ревитализиращи качества, то бива включено и в състава на комбинации за косата. Неговата силна способност да прониква в кожата го прави предпочитано и при масажите. 


3. CAROTTE (морков)
: помощ от природата при подготовката за придобиване на тен.
Мазният мацерат(масло) от carotte (моркови) е важен източник на про-витамин А (или бета-каротин), като такъв носи добър външен вид и изсветлява тена. Морковът е незаменим елемент от състава на всеки добър продукт подготвящ кожата за тен, но и за нежна грижа след излагане на слънце. АКЦЕНТИРАМЕ !!! – обръщаме ви специално внимание, че етеричните и растителните масла не предпазват от UV лъчи.

Рецепта с природни продукти за подготовка за придобиване на тен, която можете да си приготвите у дома: Смесвате добре растително масло от carotte (моркови) 20 мл + растително масло от noyaux d’abricot (кайсиеви ядки) 10 мл. С получената смес масажирайте добре почистеното лице и шия сутрин и вечер.


4. COCO (кокос): Скъпоценен с многобройните си приложения.

Това растително масло с прекрасни подхранващи и омекотяващи свойства е незаменим помощник по време на вашата ваканция. Използва се в грижата за тялото за подхранване на суха кожа или при излагане на слънце и в грижите за косата, както и за направа на защитна маска. Освен всичко има и ефикасно действие при отстраняване на грим и при почистване на устата с вода. При желание можете да опитате.

 

Не се колебайте да погледнете нашата статията: „Кокосовото растително масло: един продукт, 4 възможности и страхотен аромат”, за да научите за всичко това.

В допълнение ето и други решения от природата.

Ароматерапията се съчетава идеално с други решения подсказани ни от природата, включително гемотерапия. Ето защо е подходящо, за да избегнете неудобствата да допълвате своя летен комплект за първа помощ с основните положения и на гемотерапията.

***

4.5/5 - (430 votes)