Естествена защита от слънцето

След дългата зима и влажната пролет е съвсем естествено всички да жадуваме за повече слънчеви лъчи, топло време, разходки и спорт наоткрито. Нещо повече, целуната от слънцето кожа придобива приятен и здравословен тен. Всъщност добре известно  е, че потъмняването на кожата се дължи на производството на пигмента меланин под действието на слънчевите лъчи.

Бронзовият загар също така се налага като мода и чрез визията на топмоделите и звездите, греещи от кориците на модните списания и от телевизионните реклами. Все пак не бива да забравяме за рисковете, които носи прекомерното излагане на слънце и ултравиолетовото лъчение. Докато доскоро се смяташе, че тенът, придобит чрез солариум е добра подготовка за кожата, днес вече дерматолозите са изключително скептични и предупреждават за потенциалните вреди за кожата от това изкуствено лъчение.

Добре е да помислим за алтернативни и НАИСТИНА ЗДРАВОСЛОВНИ начини за подготовка на кожата за придобиване на тен. Ето няколко идеи и съвети, вдъхновени от ароматерапията.

За подготовка на кожата за придобиване на тен можете да започнете с комбинация от капсули с растително масло от Шипка, което действа благотворно върху кожата и поддържа младостта и еластичността й, приемани за период от около месец.

Друга опция е растителното масло (мацерат) от морков, което може да се приема орално (по една супена лъжица на ден в продължение на поне две седмици) или да се прилага като козметичен продукт – чрез нанасяне външно с леки масажни движения, веднъж на ден, в продължение на четири седмици.

Непосредствено преди излагане на слънце не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем или лосион с подходящ UVфактор, по възможност от БИО сертифицирани производители. Ако все пак, въпреки тези мерки, слънцето „ви е ухапало”, можете отново да повикате на помощ етеричните масла.

Една такава проста рецепта е смесването на няколко капки масло от лавандула спика с равни части масло мацерат от невен, което има успокояващо действие. За да постигнете трайно облекчаване на неприятното опъване и болката, нанасяйте поне 6 пъти на ден.

Това ще ви помогне също така да не се „обелите” след това. Друг вариант е да ползвате мацерата от морков, който е ефективен и след излагане на слънце при по-леките случаи. 

Още по-практичен е готовият продукт на белгийския лидер в производството на етерични масла Pranarom – SOS HelpSpray против зачервявания и кожни раздразнения с масла от катрафай, мента и лавандин, които имат охлаждащ ефект върху раздразнената от слънцето кожа.

4.5/5 - (310 votes)