Възвърнете обонянието си с помоща на етеричните масла

Знаете ли, че сред най-честите симптоми на COVID-19 (треска, кашлица, мускулни болки и др.) е липсата на обоняние? Европейско проучване разкрива, че 85% от пациентите, страдащи от лека форма на инфекцията, се оплакват от загуба на обоняние, а 89% от променен вкус . Искате ли да научите повече за загубата на мирис (= аносмия) и етеричните масла?

Както казахме по-горе според европейско проучване, 84,8% от пациентите с COVID-19 са засегнати от загуба на обоняние, но сред тях 50% възвръщат обонянието си спонтанно през първите 15 дни .  Важно е да се действа бързо след началото на болестта, за да се възстановят напълно сетивата . 

Аносмия

Това е дума, която е необичайна, но тази година се използва много често. Говорим за аносмия, когато напълно загубим обонянието си, а за хипосмия, когато частично загубим обонянието си . 

За вкуса , в случай на загуба, говорим за дисгевзия или дори за агевзия , когато загубата на това усещане е пълна.

Загуба на Covid19: мирис, вкус

Аносмията, независимо дали е свързана с дисгевзия или не, изглежда е чест симптом в случай на инфекция с SARS-CoV-2, /COVID-19/ (Reinhard et al. 2020). 

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО?

Според проучвания, рехабилитация, проведена в продължение на 4 до 5 месеца ( със силни и силно концентрирани миризми) може да подобри обонянието при повече от 60 до 70% от пациентите с пост-инфекциозна аносмия.

ВЪЗСТАНОВЕТЕ ОБОНЯНИЕТО СИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА?

Аносмията (= загуба на обоняние) е симптом, който обикновено трае само 1 до 2 седмици. Въпреки това може да продължи повече или дори няколко месеца. Въпреки това, обонятелната рехабилитация е техника, използвана в постинфекциозната аносмия от 2014 г. и препоръчана от научните общества за ускоряване на възстановяването и с близо 63% подобрение на аносмията, уточнява Фабрис Денис. Всъщност, съгласно този  протокол,  , е уместно да се практикува обонятелна рехабилитация посредством аромати. Това научно изследване е проведено много преди времето на COVID-19 и е направено с различни аромати.

Нарушенията в обонянието трябва да се приемат много сериозно и да не се пренебрегват. Ето защо асоциацията anosmie.org , със своята работа и опит в тази област, иска да предостави цялата си подкрепа за развитието на този инструмент в подкрепа на обонятелната рехабилитация, посочва Жан-Мишел Майар. 

Протоколът , утвърден от професор Мориниер, ръководител на УНГ отделението на Университетската болница в Турс, се основава на употребата на етерични масла и по-специално на вдишването два пъти дневно на 4 специфични етерични масла до напълното възстановяване .

обонятелна рехабилитация с етерични масла
Обонятелна рехабилитация благодарение на етерични масла

КОИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ?

Важно е да изберете 4 етерични масла с 4 различни обонятелни профила , тези, които препоръчваме са:

Лавандула

Цветя

> Лавандула
> Египетски здравец

Евкалипт

Тревисти

> Евкалипт
> Мента

Лимон

Плодови

> Лимон
> Мандарина

Иглолистни

Бял бор

> Кедър Атласки
> бял бор

Копър

Подправки

> Карамфил
> Копър

Използването им е много просто, няма нужда от големи познания по ароматерапия. Следвайте тези стъпки ежедневно:

  1. Напоете памучен тампон с 5 капки етерично масло. 
  2. Поемайте 2 пъти дълбоко от всяко етерично масло с всяка ноздра , 2 пъти на ден. За предпочитане сутрин на гладно и вечер извън храненията и миризмите от храната .
  3. Продължете това “лечение” в продължение на минимум 3 седмици и максимум 4 месеца.
  4. Подкрепете този протокол с дифузия на етерични масла с дифузер !

Свети Валентин 2022: С кое етерично масло да повишите романтиката?

4.6/5 - (15 votes)