Шипково масло – ползи и приложения за здраве и красота

Шипково масло е от малкото растителни, съдържащи три есенциални мастни киселини. То е с наситен жълто-оранжев цвят. Миризмата му е неутрална, със съвсем дискретни тревисти и земни нотки. Притежава мощно реструктуриращо действие, полезно както за здравето, така и за вашата красота.

Мускатната роза, от която се прави въпросното шипково масло, идва от Южна Америка. Нейното латинско име е Rosa rubiginosa L. Растението произвежда семена, които са изключително богати на полиненаситени есенциални мастни киселини, считани за отлично регенериращо свойство. Ето защо този био продукт влиза в състава на много козметични свойства и процедури за разкрасяване.

Какъв е съставът на едно шипково масло?

Растителното масло от шипка, получено от семената на мускатната роза, е богато на повече от 80% полиненаситени мастни киселини. Съдържа омега 3 и 6, които влизат в процеса на регенерация на клетките. И поддържат еластичността на кожата. В допълнение, то е пълно с транс ретиноева киселина. Тя произвежда витамин А, който е широко използван в дерматологията – заради своите стягащи и лечебни свойства. При кожни лезии, порязвания, изгаряния и белези, маслото участва в процеса на възстановяване, като същевременно успокоява.

Pixabay

Шипково масло – основни свойства

Регенериращо кожата

Както стана ясно, есенциалните мастни киселини на растителното масло от шипка участват във възстановяването на клетъчните мембрани. Те са основни съставни части на мембранните фосфолипиди. При изгаряния от огън или слънчеви изгаряния, био продуктът действа регенериращо на тъканите.

Всяко шипково масло действа ефективно и срещу някои дерматологични проблеми като акне, розацея, екзема, псориазис.

Ефективността на продукта е ++++ при радиационни изгаряния. По същия начин, както при порязвания, изгаряния и дерматози, шипковото масло се препоръчва за масаж след лъчетерапия. То помага в борбата срещу възпалението благодарение на богатия си състав от полиненаситени мастни киселини.

Стягащо

Маслото от шипка предотвратява стареенето на кожата, насърчава синтеза на колаген и възстановява еластичността. Поради това е много полезно за предотвратяване на бръчки, при стрии и рани, защото ги стяга по естествен път.

Растителното масло от мускусна роза неслучайно се препоръчва при стрии. То ва богато на есенциални мастни киселини, коет го прави много ефективно средство за борба с признаците на стареене. Насърчавайки синтеза на колаген, то ще помогне за укрепване на кожата, за да възстанови цялата си еластичност. В допълнение, тези циркулационни и лечебни свойства могат да заличат някои грозни следи, причинени от стрии.

Лечебно шипково масло

Друго важно предимство на био продукта. Той предотвратява растежа на дермата. Намалява релефа на хипертрофирани или прибиращи се белези. Той хомогенизира цвета им с този на кожата. Също така е ефективен както при скорошни, така и при по-стари белези. И не на последно място – намалява старческите петна.

Говорейки за лечебния ефект на шипковото масло, то увеличава притока на кръв (микроваскуларизацията) към кожата, което има благоприятни последици върху белезите. Благодарение на съотношението на омега 3 и омега 6 в него, то има благоприятен ефект и върху сърдечно-съдовата система.

Ако имате ендокринни проблеми, ползването на шипково масло може да балансира хормоните в тялото. То е особено полезно за регулирането им при жените.

<img decoding=
Pexels

Какво е приложението на различните видове шипково масло?

Основно се използва локално. А това от богатата гама растителни масла на Pranarom.bg може да се приема и през устата – до 10 грама (1 супена лъжица) на ден.

Иначе, за да подобрите състоянието на вашата кожа, масажирайте по няколко капки шипково масло – сутрин и вечер.

Ако целите заздравяване на кожата, можете да добавите няколко капки етерично масло от италиански хелихризум(безсмъртниче), пачули или фина лавандула. Смесвайки го с това от шипка, вие ще насърчите регенерацията.

Други подходящи масла, които могат да се комбинират с това от шипка, са тези, които също имат регенериращи свойства. Например това от семена на малина.

Как да съхранявате масло от шипка?

Не забравяте да съхранявате вашето шипково масло на сухо място, далеч от светлина, влага и топлина. Причината е, че то е доста чувствително към окисляване. Ето защо, след отварянето му, може да го поставите в хладилник.

Този текст има информативен характер. Той не може да замести консултацията ви със специалист.

5/5 - (11 votes)