Сезонни алергии – ползвайте натурални средства

Пролет е и някои сезонни алергии започнаха да се обаждат. Много от нас се оплакват от течащ нос, сълзене на очите, непрекъснато кихане… При някои става дума за сенна хрема, която може да продължи до лятото. За щастие, има много натурални средства, които да използвате. Например някое етерично масло, с което ще забравите за кърпичките.

Какво представляват полените при сезонни алергии?

Не всички от поленовите зрънца са алергени. За да станат такива, те трябва да влязат в контакт с лигавиците на дихателните пътища. И да причинят симптоми на алергии, срещащи се тази пролет.

Само анемофилните растения пренасят поленовите си зърна чрез вятъра. Докато ентомофилните растения се нуждаят от намесата на насекомо. То пренася прашеца от мъжкото цвете към реципиента на женското,за да осигури оплождане. Тоест само анемофилните растения съдържат опасни алергени, пренасящи се от вятъра. Такива са някои дървета и треви, които са основен дразнител при сезонни алергии.

В полените на посочените растения има вещества (протеини или гликопротеини), които вредят на имунната система. Когато тя влезе в контакт с алергена, тялото освобождава хистамин. Именно той причинява възпаление на лигавиците на носа, очите и гърлото.

Сезонни алергии – кой цветен прашец е най-дразнещ?

Снимка: Pexels

Има три вида цветен прашец, който води до алергична реакция:

Дървесен (от февруари до април)

Прашецът на дърветата кипарис, леска, елша, габър, клен, ясен, маслина, чинар, бреза, дъб и други.

На зърнени култури (от април с 1 пик през май и юни)

Това е прашецът на култури като пшеница, ечемик, царевица, ръж, тревна трева.

Тревист (от юли до септември)

Третият период е на цъфтящи по-ниски растения и треви (амброзия, полин и други).

Натурален хистамин против сезонни алергии

Може би не знаете, но в едно етерично масло има множествено естествени антихистамини. Те помагат при някои сезонни алергии. Освен това, в комбинация с други, могат да помогнат при някои други проблеми. Предимството им е, че се ползват както превантивно, така и с лечебна цел.

На кое етерично масло да се доверите при пролетни алергии?

Хубавото е, че може да ползвате не едно, а няколко. С тях ще предотвратите неприятните симптоми или ще си помогнете при действаща алергия.

<img decoding=

Етерично масло от римска лайка

Наричат го още Chamaemelum nobile. То е едно от най-добрите за целта. Смята се за еталон сред антиалергичните етерични масла. То съдържа ценните вещества естери – изобутил и изоамил ангелати. Те имат антихистаминови, противовъзпалителни и противосърбежни свойства.

То може да се приема перорално (самостоятелно) или чрез смесване с носещо върху кожата.

Етерично масло от естрагон

Неговото латинско име е Artemisia dracunculus. Но в сравнение с масло от римска лайка, то няма особено добра поносимост от всеки. Обаче също е богато на антихистамини, които намаляват възпалението и сърбежа. Ето защо, то може да се ползва за превенция, преди появата на симптоми.

Както етерично масло от римска лайка, така и това от естрагон, намаляват и противодействат на сърбежа на лигавиците (очи, нос, гърло). И двете могат да се смесят с етерично масло едногодишна вратига (Tanacetum annuum). Със синергията се маже кожата.

Как да приемате етерично масло през устата при сезонни алергии?

Много етерични масла са с антихистаминово действие, но не на всяка марка стават за пиене. Те трябва да са 100% натурални и сертифицирани, за да ги поглъщате. За профилактика, около 2 седмици преди рисковия период, приемайте по 1 чиста капка етерично масло от римска лайка (или естрагон). Това трябва да стане от 2 до 3 пъти седмично. Може да продължите приема между 1 до 3 месеца.

Като лечение, когато се установят симптомите на алергичен ринит, увеличат. След което разредете честотата от 2 до 3 пъти на седмица. Не забравяйте, че приемът на етерични масла през устата е противопоказан при деца под 12 години и при бременни и кърмещи жени.

Можете също да вземете етерично масло от лайка, разредено в една чаена лъжичка слънчогледово олио, зехтин или дори мед. То се препоръчва за лечение на респираторни алергии (акари, сенна хрема, хлебарки, прах, ринит и други.)

Съветът на Pranarom.bg:

<img decoding=
Pranarom- France

Може да си направите синергия с нашите етерични масла или да използвате само едно от тях при алергии. Те са 100 натурални и могат да се приемат през устата. Ефикасни са при сърбеж на очите и носа, при загуба на обоняние, запушен нос, при кихане и други.

Нанесете малко от вътрешната страна на китките, масажирайте с кръгови движения едната в другата. Доближете ръката до носа, за да усетите аромата на етеричното масло. Направете това 2-3 пъти, с дълбоки вдишвания.

Капнете 2-3 капки етерично масло на пръстите. С него масажирайте слънчевия сплит, от всяка страна на носа, в основата на ноздрите. Притиснете леко с пръсти, за да може то да проникне в кожата. И дишайте дълбоко за няколко секунди.

Освен ползването на етерично масло, може да пробвате някои капсули за очите и носа – хранителни добавки, които облекчават дискомфорта при сезонни алергии. Има и вариант да си купите готов спрей за нос, който да ползвате при запушен нос вследствие на прах, полени и други.

Този текст има информативен характер. Той не може да замести консултацията ви със специалист.

Четете още:

Лекувайте алергиите по естествен начин

5/5 - (1 vote)