Ползи от маслото от розмарин

Наименованието на розмарина идва от латинския термин, означаващ „морска роса“. Растението носи това име, тъй като произхожда от сухите скалисти райони на Средиземно море, най-вече в крайбрежните части на региона. Той се използва още от времената на древните гърци и римляни, а употребата му като лечебна билка датира още от далечния IХ век.

Повече за етеричното масло от розмарин

Най-качественото етерично масло от розмарин се добива от цъфтящите връхчета на храстовидното растение. Методът, който се препоръчва за оптимално извличане на биоактивните компоненти е чрез подлагане на листата на дестилация. Преди това обаче е необходимо те да бъдат изсушени – в специални сушилни с контролиран въздушен поток или под слънчевите лъчи. След като бъдат изсушени, листата се отделят напълно от стеблата и се пресяват.

Следва осъществяването на парна дестилация на връхчетата, чрез която се получава крайният продукт – безцветна или бледожълта течност с воднист вискозитет и мощен аромат. Мирисът, който притежава етеричното масло е с тревиста основа и наподобява ментовата свежест с дървесен и балсамиращ подтон. Този

Това есенциално масло се състои от няколко основни съставки – α-пинен, камфор, 1,8-цинеол, камфен, лимонен и линалол, форимращи неговата химична композиция.

Използване на маслото от розмарин като терапевтичен аромат

Една от основните ползи, които може да ви донесе етеричното масло от розмарин е свързана именно с релаксиращия ефект на ароматерапията. Ако търсите ново масло за вашия дифузер, с което освен да ароматизирате стаята ще помогнете и на тялото ви да се отпусне, а на ума ви да се освободи от натрупаното напрежение, то това масло би бил един чудесен избор.

Неговите свойства могат да ви помогнат да елиминирате негативните емоции, да се отърсите от злободневието и да се справите с повишения стрес, умората и лошото настроение.

Също така маслото действа и за подобряване на когнитивността, остротата на сетивата и функциите на паметта. То може да подейства като стимулатор на креативността и за избистряне на ума. Биоактивните компоненти на това растително чудо притежават още и антиоксидантна активност за предотвратяване на вредния ефект от натрупаните в тялото токсини.

Освен това, използването на етеричното масло чрез разпръскване на ароматните му частици в стаята, може да послужи за премахване на неприятните миризми и да ги замени с усещане за свежест и чистота.

Използване на маслото от розмарин за козметични цели

Етеричното масло от розмарин може да бъде използвано и като локално средство за облекчаване на конкретни неразположения и подобряване състоянието на кожата. Съветваме ви обаче да не го прилагате директно, а първо да примесите няколко капки към базово масло, тъй като, както всички останали етерични масла, то е висококонцентрирано и самостоятелната му апликация може да предизвика раздразнения.

Използвано локално, то може да помогне за насърчаване растежа на косата чрез стимулиране на скалпа, работейки за по-здрав и бляскав вид на гривата. Употребата му в тази зона спомага за активиране на космения фоликул, който е отговорен за удължаването и укрепването на косъма. Тя ще спомогне за забавяне побеляването на косата, предотвратяване на косопада, овлажняване на скалпа и облекчаване на пърхота.

При локална употреба маслото показва противовъзпалителни, антисептични, противогъбични, антибактериални и дезинфекциращи свойства.

То може да бъде използвано и като масажно олио или добавка към солите ви за вана.

Лечебни ползи от етеричното масло от розмарин

Неговите свойства могат да бъдат изключително полезни за справянето с някои респираторни проблеми като например бронхит или астма. Маслото е известно още със способността си да облекчава симптомите на синузит и запушен нос, както и да помага на тялото да се детоксикира по естествен път.

Оценете