Напаст: Комари! Естествени репеленти с етерични масла.

Pranarôразработи нова линия продукти за ефикасна защита срещу комари, които комбинират мощната сила на етеричните масла и доказаната ефективност на естествените активни вещества.

 Автор: mon-aromatherapie.com

Сезонът на пътуванията и екскурзиите на открито започна с пълна сила, а с него идва на дневен ред и въпросът как да се предпазим от досадните комари.

Може ли ароматерапията да предложи ефикасно решение срещу дискомфорта, причинен от комарите? Може ли да ни предпази от ухапвания, но и да облекчи неприятните сърбежи, в случай че неприятелят вече е нанесъл щети?

На фона на нарастващото присъствие на комари и други нежелани насекоми, след няколко месеца научни изследвания Pranarôm разработи нова гама от естествени продукти на базата на етерични масла. Продуктите от гамата АРОМАПИК са абсолютно незаменими в домашната ни аптечка през лятото.

Много ароматни растения са естествени репеленти срещу комарите и някои други насекоми. Разбира се става въпрос за цитронелата,  лимоновата трева, лавандула спика, здравеца и босилека, които можем да засадим в градината, или в саксия на терасата, за да отблъснем неприятелите. Но ще ни бъде трудно да се разхождаме с ароматни растения под мишница, когато сме на път 🙂 .

Етеричните масла са познати отдавна с репелентното си действие, но ефикасността им не е добре документирана, особено що се отнася до ефикасност в условия на тропически климатичен пояс.

Много хора се изкушават да посегнат към продукти на базата на ефикасни химични вещества с репелентно действие. За жалост масово предлаганите химическите репеленти имат доста агресивен състав и могат да причинят редица нежелани ефекти, свързани с действието на основната активна съставка N,N-diethyl-m-toluamide (DEET). В научни изследвания са документирани следните рискове за човешкото здраве:

  • респираторни проблеми (хрема, кашлица)
  • кожни реакции
  • главоболие
  • гърчове

Като цяло DEET репелентите се считат за токсични за човека и са особено противопоказни при малки деца, бременни и кърмещи жени!

През лятото на 2014 Pranarom лансира нова гама продукти срещу комари, функциониращи чрез ефективното комбинирано действие на Citriodiol®, естествен репелент и букет от етерични масла, които подсилват резултата и осигуряват ефикасно отблъскване на насекомите до 7 часа.

Citriodiol® е едно от малкото активни лицензирани вещества (извлечен от етеричното масло на Евкалипт Цитриодора), който отблъсква ефикасно комарите в умерения климатичен пояс (Европа) и в тропическите зони до 7 часа, ако е добре дозиран.


4.5/5 - (310 votes)