Лечение на косопад с растителни масла

Косопадът е нерядко срещано явление, което засяга голяма част от обществото. Докато при някои хора косопадът се дължи на стрес, смяна на сезоните, беден хранителен режим и неправилно третиране на косата, при други косопадът е плод на медицински проблем, който трудно би бил премахнат.

Натуралните средства за борба с косопада обаче са доста. Следва да имате предвид обаче, че не всеки продукт ще покаже при вас същите резултати, каквито е показал при ваши познати например. Структурата и състоянието на скалпа са различни при различните хора и може да се наложи да изпробвате няколко варианта, преди да откриете растителните масла, които работят за вас.

В тази статия събираме едни от най-успешните средства за борба с косопада в домашни условия, използващи мощта на качествени растителни масла за целта.

За какво да внимавате, когато лекувате косопад с растителни масла

Особено ако става въпрос за етерични масла, директното им втриване в скалпа може да доведе до допълнителни усложнения и контактен дерматит. Затова на първо място винаги трябва да подбирате продуктите, които използвате за подобни козметични цели. На второ място, необходимо е да използвате подходящи рецепти за смесване на маслата за избягване на възможни кожни раздразнения.

Когато става въпрос за растителни масла пък, е необходимо да имате предвид, че повечето от тях омазняват скалпа и съответно е добре да се използват непосредствено преди къпане, освен ако не се използват за нанасяне единствено по дължината на косата и нейните краища.

Някои растителни масла показват положителен ефект за лечение на косопад при орален прием. Търсете само специализирани продукти, подходящи за подобна употреба.

Топ растителни и етерични масла за лечение на косопад

Няма растително масло, което да е безспорен лек за справяне с косопада. Всъщност, малко са и лекарствените средства, които могат да предложат подобно действие. Търпението е ключов фактор в процеса. Нека обаче ви запознаем с вече изследвани растителни масла в борбата с косопада, които показват благотворно действие за запазването здравината на косата и подхранване на космения растеж.

Етеричното масло от мащерка показва свойства за подсилване на космените фоликули и стимулиране на тяхната активност. Проучвания показват, че използването му може да помогне за подобряване на алопеция ареата, при втриване с растителни масла в скалпа.

Розмаринът е един от най-използваните растителни агенти за стимулиране растежа на косата. Смята се, че неговите съставки могат да допринесат за разширяване на кръвоносните съдове в скалпа и насърчаване на клетъчната полиферация. Тествания водят до изводите, че употребата му показва ефикасност, подобна на резултатите от използването на 2-процентен миноксидил. Етерично масло от розмарин показва добър ефект и за уплътняване на косъма.

Мазният скалп и пърхота могат да доведат до повече загуба на коса, тъй като имат връзка с увеличаването на възпаленията. Затова натуралните масла, които допринасят за справянето с тези проблеми имат положителен ефект и по отношение лечението на косопада. Етеричното масло от чаено дърво е типичен пример.

Други растителни масла, показващи чудесно действие тук са маслата от лавандула, рициново масло, масло от маслина, масло от тиквено семе, иланг иланг и лимонена трева.

Растителното кокосово масло пък намалява загубата на протеин в косъма, затова подхранващото му действие е подходящо за подобряване плътността и композицията на изтощената и химически третираната коса.

Оценете