Кое лавандулово масло да изберем?

Лавандула аспик/, Лавандин, Истинската лавандула, … Етеричните масла от лавандула са многобройни! Техният биохимичен състав и техните свойства са различни за всеки вид. Ето защо е интересно да ги опознаете добре, за да знаете кое етерично масло от лавандула да изберете и защо.

Лавандулата е кралицата в ароматерапията, защото нейните добродетели са многобройни.

Най-напред малко история – терминът “лавандула” идва от латинското “lavare”, което означава “да се измие”. През Средновековието перящите жени са използвали това растение при пране, за да ухае на чисто. Всъщност ароматът му има предимството да държи молци и паразити далеч от прането. Лавандулата прави възможно да се отърве кожата от бактерии и микроби и следователно да се „измие“.

ИСТИНСКА ЛАВАНДУЛА (LAVANDULA OFFICINALIS ИЛИ АНГУСТИФОЛИЯ ИЛИ VERA)

Истинската или лавандула officinalis е може би най-известната лавандула в ароматерапията. Расте диво в планините над 1000 метра надморска височина. Голямата й поносимост и ефективност я превръща в основно етерично масло в ароматните аптеки. Препоръчва се при тревожност, безпокойство, безсъние, храносмилателен дискомфорт от нервен произход или дори подуване на корема. Проучванията наистина показват, че определени молекули от Истинската лавандула възвръщат кръвообращението и могат да намалят активността на симпатиковата нервна система, което обяснява това антистресово действие. Много други изследвания също потвърждават лечебната сила на етеричното масло от Истинска лавандула.

В обобщение, етеричното масло от лавандула е едно от най-известните срещу стрес и безсъние. Успокояващо е и е мощен спазмолитик.

Практически съвети

Две капки Истинска лавандула върху ревера на пижамата или върху калъфката за възглавница допринася залесно заспиване и спокоен сън.

Може да се приготви масажно масло, като се разреждат 2 до 4 капки етерично масло от Истинска лавандула в 1 чаена лъжичка растително масло. Леко масажирайте засегнатите области.

LAVENDER FINE AOP (LAVANDULA ANGUSTIFOLIA)

фино лавандулово PDO етерично масло

Верен на желанието си да подкрепи малките производители, но и селското стопанство, зачитащо околната среда, Pranarôm разработи преди няколко години етеричното масло PDO от фина лавандула. Миризмата на тази фина лавандула е характерна, запомняща се! Трудно е да се изобрази миризма с думи, но нека се опитаме да опишем какво причинява: дишането на това етерично масло е като ходене в поле от лавандула в разцвет, окъпано в слънце и носещо усещане за свобода.

Тя расте на надморска височина изключително в района на Drome, Vaucluse, Alpes de Haute Provence and Hautes Alpes. Именно тези тежки климатични условия я принуждават да се бори за оцеляването си. Това й придава особена миризма и позволява само ограничено производство.

Това, което я отличава от другите лавандули несъмнено е ароматът й, което я прави особено интересна в олфактотерапията. От терапевтична гледна точка молекулите, които я съставят сапредимно линалилацетат и линалол и са много подобни на Истинската лавандула. Поради това се препоръчва за същите употреби, а именно: спазми, стрес, тревожност, акне, нарушения от нервен произход.

Какво означава етикета AOP

Знакът на АОР гарантира качеството на произхода на етеричното масло. Защитено наименование за произход. Автентичното етерично масло от фина лавандула от Haute Provence е единственото, което носи PDO етикета.

LAVENDER ASPIC (LAVANDULA SPICA / LATIFOLIA)

Лавандула аспик е разновидност на лавандулата с много различни молекули от фината лавандула PDO и истинската лавандула. По-малко дива, с по-късен цъфтеж (юни-юли), тя расте в мек климат, по-леко нарушен от силни ветрове или от лошо време и на по-ниска надморска височина от истинската лавандула. Отличава се със силно присъствие на цинеол и камфор, практически отсъстващи от етеричното масло от истинска лавандула. Описва се като „чудотворно“ и се препоръчва за противодействиепри ухапвания от насекоми, акне, изгаряния или микоза на кожата.

Накратко, ако имате кожен проблем или мазна кожа, изберете етерично масло от лавандула. Последното ще почисти кожата и ще успокои възпалението.

Практически съвети

При всяка ситуация на  ужилване и изгаряне, а също и след ухапванията от отровни насекоми. Нанасяйте на всеки 5 минути за 1/2 час 2 капки лавандула аспик върху чувствителната зона. Резултатът е „чудотворен“.

LAVANDIN ИЛИ LAVANDIN SUPER (LAVANDULA INTERMEDIA CLONE SUPER)

Хибридизацията на Lavander True и Lavander Aspic раждаЛавандин(клонинг), по-богато по същество, чиито ботанически и фармакологични характеристики са близки до тези на първоначалните му родители. Днес Лавандинът е най-култивираният вид, защото неговите цветовеса по-продуктивниза етерично масло, отколкото истинската лавандула.

Етеричното масло Lavandin Super е известно с релаксиращите си свойства, особено на мускулно ниво. Използва се например при мускулни болки или спазми. Подобно на своите „родители“, то също е признато за чудесно успокояващо и релаксиращо средство. Ето защо това етерично масло е идеално за облекчаване на стреса.

Практически съвети:

Ежедневно атмосферната дифузия на това етерично масло с помощта на дифузор (10 до 15 капки) осигурява състояние на благополучие и релаксация. Това насърчава комуникацията между често стресирани хора. Разпръснато в стая за 30 минути преди лягане, то ще предизвика спокоен, дълбок и релаксиращ сън.

В случай на напрежение в горната част на гърба, свързано с лоша стойка (при работа на компютъра например), комбинирайте това етерично масло с мацерат на Arnica и нанесете тази смес от шията към раменете. Релаксацията е гарантирана.

Противопоказания

Не използвайте през първите три месеца от бременността, докато кърмите или при деца под 3 години.

Етеричното масло от Лавандула не се препоръчва за хора с риск от епилепсия.

4.5/5 - (285 votes)