Как да си направим домашен балсам за устни

Писнало ви е да четете опаковки, тъй като често след упражнението се разочаровате от състава на продуктите, които иначе сте имали желание да закупите? Това е една от основните причини все повече любители на козметиката да търсят DIY разрешение, което да им осигури продукти от натурални суровини с перфектни качества, каквито трудно ще намерите по масовите дрогерии.

Днес вниманието ни е насочено към един от най-използваните в ежедневието на всяка дама, а и все повече и на мъжете, а именно балсама за устни. Тук ще ви предложим няколко варианта за приготвянето на домашен балсам за устни, които освен че са супер успешни, са и много лесни за осъществяване.

Кои са необходимите съставки за приготвяне на домашен балсам за устни

Базовите продукти, участващи в почти всяка рецепта за приготвяне на домашен балсам са козметичният пчелен восък и базовите масла. Ако сте веган, най-добрият вариант за заменяне на пчелния восък е восъкът от Канделила, който има чисто растителен произход.

Всички останали съставки като етерични масла, аромати, подправки са незадължителни и са плод на лични предпочитания и креативен вихър. Това, което не бива да пропускате е спазването на пропорциите за получаването на правилната консистенция и перфектното съотношение между вложените натурални суровини.

Принцип на приготвяне на домашен балсам за устни

Всички рецепти за домашни балсами за устни се базират на следния принцип на приготвяне.

Необходимо е използваните растителни масла и восъкът да бъдат в течно състояние, за да може да се работи с тях и да се смесят добре. Най-лесният начин е в микровълнова фурна, но тук рискувате да прекалите с нагряването. Натуралните масла абсорбират по-малко микровълновите вълни от водата, затова процесът може да се окаже по-бавен, отколкото предполагате.

Най-добрият начин за стопяване на маслата и восъка е на водна баня. След постигането на течно състояние се добавят и етеричните масла и другите съставки. Течността се изсипва в контейнерчета, като се използва след като се охлади.

Топ предложение – домашен балсам за устни с какаово масло

Пропорциите тук се измерват от гледна точка на обема на продуктите. Общо взето ще ви е необходима 1 част козметичен пчелен восък, 1 част какаово растително масло и 2 части първокачествено ядивно растително масло като например органично масло от арган.

Ако разполагате с повече тубички за балсам за устни, може да използвате ½ ч. ч. восък, ½ ч. ч. какаово масло и 1 ч. ч. ядивно растително масло. За по-малко количество може да използвате 1 с. л. восък, 1 с. л. какаово масло и 2 с. л. ядивно растително масло.

И по ваша преценка, разбира се, може да добавите няколко капки етерично масло, въпреки че ароматът от вложените растителни масла също е доста приятен. Принципът тук е следният – на всеки 2 с. л. растително масло може да се добавят до 6 капки етерично масло за по-мек аромат. Внимавайте с цитрусовите етерични масла, тъй като те са фитотоксични и не е добре да се излагат на слънце.

Други популярни рецепти са за домашен балсам за устни с мед и домашен балсам за устни с кокосово масло.

Оценете