Как да се погрижим за акнето?

Това започна през пубертета и като че ли нищо не успя да помогне на Матилд да се отърве от акнето и грозните пъпки, които изядоха нейното лице и й попречиха да повярва в себе си. Всичко това продължи толкова дълго, че в крайна сметка тя се зачуди дали най-накрая ще „дочака да й мине”. Тогава тя случайно чула за ефективността на етеричните масла. „Не мислех, че ще стана еталон за красота в моя клас, но днес всички ме питат как го направих. Дори момчетата! Довери ни се тя, усмихвайки се лъчезарно.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СКЛОННАТА КЪМ АКНЕ КОЖА ? 
Кожата, предразположена към акне, страда от възпаление на фоликулите на пилоза. Това води до появата на черни точки, папули, пустули, кисти, пълни със себум и / или гной, или дори заразени дълбоки лезии. Последните най-често се появяват по лицето, на раменете, шията и гърба.
КОЙ Е УГРИЖЕН ? 

Вие не сте изолиран случай : 80% от подрастващите имат кожа, предразположена към акне. За съжаление 15% от всички склонни към  имат прояви на тежка форма. Но, забравете какво ви беше обещано като тийнейджър, не е задължително всичко да е свършено. Всъщност засегнати са и 25% от възрастните, по-специално жените на възраст от 25 до 40 години. Защо? Произходът на пъпките често е хормонален или генетичен, но не само. Това явление може да се дължи и на стрес, нездравословен начин на живот: липса на сън, дехидратация, тютюнопушене, алкохол, начин на хранене ...
ПЪПКИ : СТЪПКИ, КОИТО СПАСЯВАТ
Чрез подобряване на начина на живот, очевидно се увеличават шансовете за положителна промяна. Този проблем е комплексен и добрата новина е, че дадено действие пряко влияние върху всичко останало: хранете се по-здравословно, а спорта ще подобри качеството на съня ви, което от своя страна  ще укрепи волята ви да продължите, ще намали стреса, като същевременно ще повиши самочувствието ви, особено ако пъпките са започнали да изчезват. Ако това не е достатъчно, също не забравяйте и нещо съществено - да почиствате кожата добре сутрин и вечер. Това се прави, за да се предотврати навлизането на бактерии във вашите вече разширени пори със себум, произведен в твърде голямо количество.
С КАКВО ДА ПОЧИСТВАМЕ ? 
Изберете продукт според вашия темперамент. Нямате смелост или време да почистите кожата си с неутрален сапун? Не е нужно да се чувствате виновни. Съществуват и други решения като използването на хидрозоли(хидролати).
ОВЛАЖНЕТЕ МАЛКО , МНОГО ?
КАКВИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ДА ИЗБЕРЕМ ? 
Смесвайки маслото от жожоба с етерични масла, ние мултиплицираме въздействието му, като го подсилваме с активни съставки и следователно  увеличаваме шансовете да се отървем от тези натрапници завинаги. А някои етерични масла имат и свойства, подходящи за противодействие на пъпки и черни точки по кожата. Но внимавайте да спазвате стриктно пропорциите при смесване. Само защото прилагате повече етерични масла не означава, че лечението ви ще бъде по-резултатно. Напротив, както при всички активни вещества, е необходимо да се придържате стриктно към препоръчания начин на прилагане и дозировки.
ЕТО НЯКОЛКО ЕТЕРИЧНИ МАСЛА, ПОДХОДЯЩИ ЗА КОЖИ ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ АКНЕ :  

Етеричното масло от Tea Tree (чаено дърво) е големият фаворит, и то е единственото етерично масло, което можете да приложите чисто директно върху пъпката, която започва да оформя връх, като прилагате само с по една капка. То  едновременно действа противоинфекциозно, противовъзпалителено, антисептичено, лечебено и дори имуностимулиращо.
Етерично масло от Lemongrass (Лимонена трева), при ползването и да се борави с повече прецизност и винаги да се разрежда, освен това то е чудесен помощник в борбата срещу пъпки и черни точки, благодарение на своите противоинфекциозни, противовъзпалителни, антисептични и лечебни свойства. Областите на приложение са идентични с тези на чаеното дърво, но с различни молекули, които умножават силата на въздействие за по-добър резултат.
 
Една рецепта : 4 ml етерично масло от ’ Tea Tree (чаено дърво)3 ml етерично масло от ’ Bois de Hô (дърво Хо)3 ml етерично масло от Lemongrass (лимонова трева)10 ml растително масло от Jojoba (жожоба) Разбъркайте добре всичко това и прилагайте локално от 6 до 8 капки от приготвената смес сутрин и вечер. Етеричното масло от Bois de Hô(дърво Хо)може да бъде замемено с етерично масло от Bois de Rose(палисандрово дърво), което е с по-приятен аромат.  Тъй-като е от същото биохимично семейство като етеричното масло Tea Tree(чаено дърво)това спомага за засилване на неговото действие.
Lemongrass (лимонова трева) – част за дестилиране : горната част изложена на въздуха.
 
  • Tea tree(чаено дърво) – част за дестилиране : листа
4.5/5 - (555 votes)