5 етерични масла, за да поддържате дома си свеж и чист

Ароматерапията е дала много на света, а етеричните масла стоят в основата на този принос. Етеричните извлеци са изключително концентрирани, което ги прави особено пестелив натурален продукт. Благодарение на това, твърде рядко успяваме да видим дъното на любимите ни етерични масла, просто защото няколко капки са достатъчни да направят голяма промяна.

Използвате с месеци шишенцето с ароматна растителна течност, добавяйки го към домашна козметика? Тук ще ви дадем няколко допълнителни идеи за употребата на етерични масла, които могат да послужат не само като козметични средства, но и като мощни освежители и почистващи продукти за дома. Добре дошъл в „Топ 5 на етеричните масла за чист и свеж дом“, където групираме най-добрите почистващи етерични масла в 5 основни категории.

Етерични масла с универсално почистващо действие

Етеричните масла, освен че са натурално решение за почистване на най-различни повърхности са и сравнително по-евтина алтернатива на класическите почистващи препарати, разчитащи на синтетични вещества. Растителните извлеци притежават мощни антимикробни и дезинфекциращи свойства, които могат да послужат за почистване до блясък.

В тази група включваме етерични масла като етерично масло от лавандула, лимон, мента, евкалипт и грейпфрут. Може да ги използвате за приготвяне на домашен универсален препарат за почистване на повърхностите в банята и кухнята.

Етерични масла за почистване на хладилник и микровълнова фурна

Почистването на микровълновата фурна не е най-забавното занимание, но с тези етерични масла работата ви ще бъде съществено улеснена. Петната, разливанията и засъхналите мазнини ще бъдат разтворени, а неприятната миризма ще бъде заменена със свеж аромат. Най-добрият избор за тази цел е етеричното масло от лимон. То е идеално и за почистване и освежаване на хладилника от вътрешната му страна.

Етерични масла за почистване на стъклени повърхности и съдове

За тази цел отново може да комбинирате най-популярните масла за домашно почистване от групата на цитрусите – лимон, лайм, грейпфрут, портокал. Използвайки ги ще успеете да премахнете всякакви петна и отпечатъци и ще имате възможност да полирате стъклените и огледалните повърхности до съвършенство.

Може да използвате следната домашна смес за почистване на стъкло. За направата ѝ ще са ви необходими 1 ½ ч. ч. бял оцет, ½ ч. ч. дестилирана вода и 8 капки от избраното от вас цитрусово етерично масло. Смесете в спрей бутилка и използвайте до блясък.

Етерични масла за полиране на дървени повърхности

Все още не сте успели да намерите препарат за почистване на дърво, който да остави приятна, а не странна миризма след себе си? Може би е време да пробвате с етерично масло, което не само ще се погрижи за по-дълготрайното съхраняване на дървените фибри, но и обещава да остави хубав аромат в стаята след полирането.

Най-популярните за тази цел етерични масла са етеричното масло от лавандула, чаено дърво, лимон, грейпфрут, портокал, мандарина и розмарин.

Имайте предвид, че дървото трябва да се полира не повече от веднъж на няколко месеца.

Етерични масла като освежители за стая

Етеричните масла съдържат компоненти, които са основните източници на аромат в растенията. Изхождайки от тази гледна точка всички етерични масла използвани за почистване оставят след себе си натурален аромат, който освежава атмосферата в стаите. Отделно от това няколко етерични масла са особено подходящи за направата на домашен освежител за стая.

Касия, здравец и лавандула са всеобщите любимци в тази насока, а евкалиптът и цитрусовите етерични масла са достойни подгласници.

Pranarom.bg изобилства от етерични масла с мощни почистващи и освежаващи способности. Изберете достъпната цена и високото качество на нашите продукти и направете почистването на дома по еко- и природосъобразно.

Оценете