Етерични масла за дифузия – какво трябва да знаете?

Етерични масла за дифузия са онова, от което имате нужда в дома, за да облекчите стреса, тревожността и освежите въздуха. Те се използват лесно и могат да се комбинират в синергии за по-добър ефект. Разпръсквайки се във въздуха, имат безброй ползи за организма.

Използването на етерични масла за дифузия е най-популярния начин за ароматерапия в домашни условия. Ако ще ги пробвате за първи път, има няколко неща, които да следвате. В миналото някои са слагали масла в съд с гореща вода. Но този метод не е най-добър днес. Високата температура може да увреди терапевтичните свойства на етеричните масла. Затова и малките горелки, в които се капва от тях, не са от най-подходящите.

За да си купите етерични масла за дифузия, първо трябва да разполагате с дифузер. Той е най-добрият уред за ароматерапия.

Етерични масла за дифузия – основни ползи

Ароматерапевтичният дифузер разпръсква етерични масла през целия ден. И може да има много ползи за цялостното ви благосъстояние. Той е чудесен начин да накарате дома си да мирише невероятно и се възползвате от предимствата на ароматерапията в помещенията.

Има масла за по-добро настроение, за повишаване на енергията или такива, които ще ви накарат да се отпуснете след тежък ден. Други пък подобряват съня. Някои са алтернативно лечение при главоболие, запушен нос и други леки заболявания.

Дифузия с масла у дома – предимства:

  • Премахване на неприятните миризми и патогени във въздуха;
  • Отпускане на ума и тялото;
  • Облекчаване на напрежението и стреса;
  • Подобряване на концентрацията;
  • Успокояване на емоциите;
  • Пречистване на въздуха;
  • Положителен ефект върху настроението;
  • Отваряне на дихателните пътища;
  • Укрепване на имунната система с течение на времето.

Кои са най-добрите етерични масла за дифузия?

Ако вече имате дифузер, то трябва да се ориентирате към закупуване на подходящи етерични масла. Какво да разпръснете във въздуха зависи от вашата цел. Лавандулата, например, успокоява, докато ментата помага при главоболие и гадене.

<img decoding=
Pexels

Масло от лавандула

Ароматът в помещението е толкова успокояващ и насърчава релаксацията благодарение на етерични масла за дифузия. Той е подходящ за по-качествен сън, тревожност, тъга, безпокойство. Освен това намалява стреса.

Масло от мента

Дифузията с него подобрява концентрацията и повишава бодростта по всяко време на деня. Препоръчва се при дихателни проблеми, умствена умора, сезонни алергии, както и главоболие.

Етерични масла за дифузия – масло от лимон

Неговият аромат, разпръснат във въздуха, повдига настроението. Той детоксикира, пречиства и освежава въздуха в затворени помещения. Лимонът зарежда и с положителна енергия.

Масло от тамян

Друго много полезно от всички етерични масла за дифузия. Например по време на йога и медитация. Неговият аромат се препоръчва за балансиране и повдигане на настроението, за подобряване на фокуса. Той действа положително при тревожност.

Масло от грейпфрут

Помага за намаляване на апетита за храна, повдига настроението, балансира. Нотката на цитруса облекчава тревожността, стреса и понижава напрежението.

Масло от евкалипт

Едно от най-използваните етерични масла за дифузия. Страхотно е при запушен нос, респираторни заболявания и всякакъв вид дискомфорт при дишане. Впръснати във въздуха, неговите молекули действат като репелент срещу насекоми.

Масло от портокал

Цитрусовият аромат подобрява настроението и успокоява тревожността. Подпомага храносмилането и може да се ползва за естествен детоксикатор в помещението.

Етерични масла за дифузия – как да ги използвате правилно?

<img decoding=

Процесът обикновено е много лесен. Добавяте необходимото количество вода (чешмяна, със стайна температура) в контейнера. След което слагате няколко капки от желаните етерични масла. После се включва устройството в контакта.

Мястото за поставяне на уреда също е много важно. Около него не бива да има твърде много предмети, които ще пречат на разпръскването на маслата. Може да го сложите нощното си шкафче близо до леглото или пък на масата в хола. Избягвайте да е на пряка слънчева светлина или близо до вентилатор.

Повечето дифузори имат линия за ниво на водата от вътрешната страна на резервоара. Или мерителна чаша, която да напълните и след това да изсипете в уреда. Важното е да не прекалявате с количеството.

Към водата се добавят между 3 и 10 капки от етерични масла. Може да ползвате само едно, например лавандула. Или пък смес от няколко, консултирайки се с ароматерапевт. Обикновено 6 капки масло са достатъчни. Ако искате по-силен аромат, може да добавите още.

Не всички дифузери са еднакви, някои имат опции в зависимост от модела, който закупите. При някои се налага задаване на определено време за работа или изключване.

Съвет от екипа на Pranarom.bg:

При неприятна миризма в тоалетната, заложете на етеричните масла лимон евкалипт, лимон, грейпфрут или сладък портокал.

Ако имате обикновена настинка, кихате, кашляте или сте с главоболие, вземете етерични масла за дифузия. Може да ползвате евкалипт, ниаули, чаено дърво или равенсара.

За премахване на неприятния аромат на тютюн, ползвайте масло от мента. То може да се комйбинира и с други.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

5/5 - (6 votes)