Дифузeри за етерични масла – полезни съвети за избор

Дифузeри за етерични масла са едни от най-популярните продукти за ароматерапия. Чрез тези устройства всеки може да се възползва от нейните предимства у дома. Но на пазара има много модели и изборът винаги е труден. Всеки трябва да го направи според своите нужди.

Поради нарастващото търсене на дифузeри за етерични масла, много търговци предлагат продукти със съмнително качество. Някои само овлажняват въздуха и мокрят наоколо, без да разпръскват маслата, поставени в тях. Ето защо е много важно да помислите за няколко основни неща, преди да направите покупка.

Дифузeри за етерични масла – какво представляват?

Основните устройства за ароматерапия позволяват да вдишвате полезните масла от природата по безопасен и по-удобен начин. Те работят като ги разпръскват в помещенията, в които ги поставите. Това става чрез фина мъгла, която усещаме и абсорбираме чрез тялотото.

Много хора си вземат дифузери за етерични масла, за да освежат въздуха в дома си. Въпреки това, етеричните масла са мултифункционални. Те могат да подобрят съня, да намалят стреса или повишат паметта и концентрацията. И техните ползи не свършват дотук.

Колко видове дифузери за етерични масла има?

Тези малки устройства се предлагат в различни дизайни, модели и ценови диапазони. За да намерите най-подходящия, трябва да имате предвид техните различни функции и предимства.

Ултразвукови

Най-популярните и ефикасни за качествена ароматерапия в домашни условия. Работят с вода и са подходящи за малки и средни пространства като кухня, всекидневна или офис. Към резервоара им се добавят избраните от тях масла.

Ултразвуковите дифузери за етерични масла създават фина мъгла, като използват ултразвукови вибрации и вода за разпределяне на етерични масла във въздуха.

img src=”difuzeri-za-eterichni-maslajpg” alt=”дифузери за етерични масла>
Pranarom- France

Дифузeр без вода

Устройството се включва в електричеството и разпръсква масла без използване на топлина или вода. Вместо това пулверизаторът създава супер фини частици от натуралните продукти, които след това се разпределят във въздуха.

Подобно на ултразвуковия дифузер, този без вода става за помещения със среден размер, но става и за по-големи. Повечето имат стъклен резервоар. За да използвате такъв, добавете етерични масла директно вътре, според указанията на производителя. После включете. Можете да изберете опция за нивото на дифузията при определени модели.

Електрически дифузери за етерични масла

Този вид използват малка абсорбираща площ, за да задържат етеричните масла над пасивен източник на топлина. Тези подложки могат да се използват многократно – с вашите масла или синергии. Когато ароматът им стане твърде наситен или са по-твърди на допир, трябва да се сменят.

За да използвате електрическия си дизфузер, внимателно капнете малко масло върху подложката. След това включете устройството. Повечето електрически дифузери имат една проста настройка, която предлага непрекъсната дифузия.

Много електрически устройства изпозлват пасивна дифузия. Те са подходящи за по-малки пространства като баня или офис.

Горелка със свещи

Най-примитивният вид дифузор за ароматерапия в домашни условия. Страхотни за по-малки пространства, те са чудесен заместител на ароматната ви свещ. Добавят релаксиращ елемент към всяко помещение.

Отдолу се слага свещта (и се запалва), а отгоре, се капва малко масло.
Неговият аромат много бързо се усеща. Но има един недостатък – високата температура може да разгради полезните му свойства. Освен това, оставен без надзор, има риск от пожар. Затова заложете на по-надеждни начини за дифузия.

За какво да внимавате при избора и ползването на дифузери за етерични масла?

img src=”difuzer-za-eterichni-maslajpg” alt=”дифузер за етерични масла>
Източник: Pexels

Таймер

Не всички дифузери за етерични масла работят непрекъснато. При едни има опция до 8 часа, докато други са с по-кратки интервали. Ако искате ултразвуков дифузор, си вземете с таймер. Това ви позволява да контролирате интензивността на разпръскване на маслата.

Осветление

Много устройства имат вградени светлини. Това им позволява да се ползват като нощна лампа с успокояващо действие. Ако имате проблеми със съня, си вземете уред с осветление. Така ще го ползвате и през нощта.

Автоматично изключване на устройството

Качественият дифузьор трябва да се изключва автоматично. Не разчитайте на това сами да го правите. Често може да забравите. По-добре е уредът да спира работа след като свърши водата или определеното предварително време.

Поддрържайте чисти вашите дифузери за етерични масла

Има дифузери, които не изискват кой знае каква поддръжка. Като цяло на тях винаги им трябва минимално почистване. То става само за няколко минути. За това може да прочетете повече в указанията.

Размерът е важен

Някои дифузори за етерични масла са малки и лесно преносими. Други пък са по-масивни и здрави. По-дребните модели са подходящи за нощното шкафче или бюрото за офиса. А по-обемните стават за хола или пък залата за йога, в която практикувате.

Bluetooth и музика

Има и устройства за масла, които имат допълнителни екстри. Ако сте инструктор и търсите дифузьор за вашата практика, може да откриете такъв с музика. Много модели имат порт за Bluetooth, което позволява да си пуснете релаксиращи мелодии, които да текат по време на ароматерапията.

Материал и външен вид

Магазините са пълни дифузeри за етерични масла. Има разнообразие в техните дизайни. Важен елемент за ароматерапията с маслата е това от какво са изработени. Те може да са от бамбук, стъкло, керамика. Най-евтините пък са от пластмаса, имитиращи външния вид на дърво. Преди да изберете, съобразете се с интериора на мястото, където искате да поставите устройството.

img src=”difuzeri-za-eterichni-maslajpg” alt=”дифузери за етерични масла>

Полезни съвети за употребата на дифузери за етерични масла

Ако искате по-силен аромат от вашите масла, можете да се насочите към пулверизиращи дифузьори. Той първо изпарява маслото, преди да направи фина мъгла в стъклената сфера, с която разполага. За да работи правилно, трябва да се почиства по-често от прах и други замърсявания.

Избягвайте дифузори, които само правят пара или така наречените горелки, които нагряват маслата. Те влияят негативно на активните съставки на маслата. Топлината ги прави по-малко ефективни и води до използване на по-голямо количество от продукта.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията с ароматерапевт.

5/5 - (8 votes)