АКНЕТО- причини и видове лечение

Ароматерапията е незаменим съюзник в борбата с акнето. Причината е проста: етеричните масла позволяват да се атакуват различните фактори, причиняващи акнето. Освен това растителните масла имат изключителна съвместимост със структурата на епидермиса, което позволява грижите за кожата  да са нежни и да предпазват от появата на неприятните белези.

Използвали ли сте етерични масла в борбата с акне?

Акнето е заболяване, причинено от няколко фактора едновременно::

 • Действието на андрогените (полови хормони), които активират продукцията на себум от себумните жлези . Жлезите отделят „твърде много мазнина”, най- острите прояви на тази хиперфункция се наричат хиперсеборея.
 • PH на кожата не е достатъчно кисело.   Прекомерната секреция на себум нарушава баланса на защитния хидролипиден слой на кожата, който е естествено кисел. (pH около 5,5 environ). В случай на акне pH става основно и понякога се повишава до повече от 7, с резултат повишено присъствие на бактарии и микроорганизми.
 • Присъствието на вредния микроорганизъм Propionibacterium acnes, който се включва във възпалителния процес, отключен от пустулите и папулите, които има тенденция да стиска.
 • Папулите и пустулите, причинени от прогресиращата обструкция на космения фоликул от кератина и натрупания себум. Пъпките се инфектират бързо и участват в разпространението на несъвършенствата по цялата зона (понякога лицето, друг път гърба или торса). Възпалението е неизбежно..

Други фактори също играят роля: неправилно хранене с продукти с твърде високо съдържание на мазнини или твърде сладки, стрес, използване на комедогенна и не-натурална козметика (грим), неправилна функция на органите, преработващи токсините (черен дроб, бъбреци, черва).

Етеричните масла атакуват един по едни всички дерматологични фактори:

 • за борба срещу хиперсебореята често се използва салвията (Salvia officinalis)  и Мускусна какула/меча пета (Salvia sclarea), които имат кератолитични свойства 
 • за елиминиране на бактериите и за пречистване няма нищо по-добро от лавандулата (Lavandula angustifolia), чаеното дърво (Melaleuca alternifolia) или дъхавото мушкато (Pelargonium graveolens).
 • за ограничаване на щетите, причинени от пъпките, широколистната лавандула (lavandula spica) и лавандина (lavandin) също имат своето място в тоалетката.
 • Римската лайка (camomille romaine) е също добро противовъзпалително средство, който има пречистващо и успокояващо действие.chaeno dyrvo bio 2

Грижа за акнеична кожа в три стъпки:

1 почистете кожата сутрин и вечер с памук, напоен с дистилирана лайка (hydrolat от лайка) или лавандула. Ако не намерите, вземете дегримиращ лосион без алкохол.

2) Нанесете върху всяка пъпка една капка лавандин или широколистна лавандула или римска лайка с помощта на клечка за уши.

3) След това нанесете по цялото лице, с нежни масажни движения вашето лечебно олио срещу акне с 5% етерични масла, приготвено по следния начин:

 • 30ml масло от жожобаРастително масло Жожоба
 • 10 капки етерично масло ХЕМ от лавандула (Lavandula angustifolia )
 • 5 капки етерично масло ХЕМ от дъхаво мушкато (géranium rosat)
 • 10 капки етерично масло HECT от салвия (sauge officinale)
 • 5 капки етерично масло ХЕМ мускусна какула

Олио върху лице с акне? Точно така! – тъй като жожобата е растителен восък без мазнини, чийто ефект е успокояването на продукцията на себум от  мастните жлези. Така се борим срещу „мазнините” с „мазнини”.

Оценете